Sfântul Părinte a recitat duminică, 8 ianuarie 2023, rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. După ce a celebrat Sfânta Liturghie și botezul mai multor copii în cursul dimineții în Capela Sixtină, papa Francisc a vorbit pe larg despre Evanghelia duminicii în care Biserica romano-catolică celebrează sărbătoarea Botezului lui Isus în râul Iordan (Mt 3,13-17) și a scos în evidență faptul că Isus, Fiul lui Dumnezeu fără de păcat, Sfântul lui Dumnezeu, se amestecă printre oamenii păcătoși și îi cere Sfântului Ioan să fie botezat. La obiecția acestuia, Isus răspunde că așa se cuvine, ca ”să se îndeplinească toată dreptatea” (cf. v. 15). Dar despre ce dreptate este vorba în acest caz?
Papa Francisc: ”Noi, de multe ori, avem o idee limitată despre dreptate și ne gândim că aceasta înseamnă că cine greșește să plătească și să repare nedreptatea pe care a comis-o. Dar dreptatea lui Dumnezeu, după cum învață Scriptura, este mult mai mare: ea nu are ca scop osândirea celui vinovat, ci mântuirea lui, renașterea lui, dorința de a-l face să fie drept. De la nedrept, să devină drept. Este o dreptate care provine din iubire, din acele măruntaie de compasiune și milostivire care sunt inima însăși a lui Dumnezeu, care este un Tată care este mișcat atunci când suntem asupriți de rău și cădem sub povara păcatelor și a slăbiciunilor. Dreptatea lui Dumnezeu, prin urmare, nu vrea să distribuie condamnări și pedepse ci, după cum afirmă Apostolul Paul, constă în a ne face drepți pe noi, fiii săi (cf. Rm 3,22-31), eliberându-ne de legăturile răului, vindecându-ne, ridicându-ne. Domnul este întotdeauna așa: nu ca să ne pedepsească, El stă cu mâna întinsă ca să ne ridice”.
Se înțelege astfel că, pe malurile Iordanului, Isus ne dezvăluie ”rostul misiunii sale: El a venit să îndeplinească toată dreptatea dumnezeiască, de a-i salva pe cei păcătoși. A venit ca să ia asupra sa păcatul lumii și să coboare în apele abisului, în apele morții, ca se ne recupereze și să nu ne facă să ne înecăm”. ”Benedict al XVI-lea”, a spus papa Francisc, ”a afirmat că Dumnezeu a vrut să ne mântuiască mergând El însuși până în adâncul abisului morții pentru ca tot omul, chiar și cel care a căzut atât de jos încât nu mai vede cerul să poată găsi mâna lui Dumnezeu de care să se agațe și să iasă din întuneric pentru a vedea din nou lumina pentru care este făcut” (Omilie, 13 ianuarie 2008).
Papa Francisc: ”Frați și surori, nouă ne este teamă să ne gândim la o dreptate atât de milostivă. Să mergem mai departe. Dumnezeu este milostivire. Dreptatea sa este milostivă. Să ne lăsăm luați de mână de El. Noi, la rândul nostru, discipoli ai lui Isus, suntem chemați să practicăm în acest fel dreptatea, în relațiile cu ceilalți, în Biserică și în societate: nu cu duritatea celui care judecă și condamnă despărțind oamenii în buni și răi, ci cu milostivirea celui care primește luând parte la rănile și la fragilitățile surorilor și fraților săi ca să-i ridice. Aș vrea să o spun în acest fel: nu despărțind, ci luând parte. Să facem ca Isus: să luăm parte, să purtăm povara unii altora în loc de a bârfi și a distruge, privind unii la alții cu compasiune și ajutându-ne unii pe alții”.
”Să ne rugăm acum Fecioarei Maria, care l-a dat la lumină pe Isus”, a spus papa la finalul alocuțiunii sale, ”făcându-L să se cufunde în fragilitatea noastră ca să avem din nou viața”.
La saluturile adresate pelerinilor din diferite țări, papa Francisc a amintit că în cursul dimineții a botezat mai mulți copii în Capela Sixtină și a extins binecuvântarea sa către toți copiii care, în această zi sau în această perioadă primesc sacramentul Botezului. În același timp, pontiful a reînnoit apelul de a afla fiecare data Botezului său și de sărbători această zi ”în care am devenit creștini”.
Saluturile papei au cuprins, cu această ocazie, drama ”fraților și surorilor din Ucraina”. ”Ei suferă atât de mult din cauza războiului”, a remarcat Sfântul Părinte, ”la această sărbătoare a Nașterii Domnului în război, fără lumină, fără căldură, ei suferă atât de mult! Vă rog, să nu-i uităm! În această zi, uitându-ne la Fecioara Maria care își duce Copilul în iesle, care îl alăptează, mă gândesc la mamele victime ale războiului, ale soldaților care au căzut în acest război din Ucraina, la mamele ucrainene și ruse, la unele și la celelalte, care ș-au pierdut fiii. Acesta este prețul războiului. Să ne rugăm pentru mamele care și-au pierdut fiii-soldați, fie ucrainene, fie ruse”.
Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.