Vezi VIDEO
In jur de 40 de sportivi fac antrenamente pe grupe, de dimineata pana seara, in sala de box a CSS 2 Baia Mare sub indrumarea antrenorului Radu Carstea, secondat de Claudiu Filip si Bogdan Bota. O salita plasata la etajul I de la internatul din curtea LPS-CSS. Antrenorul nu apuca sa savureze medaliile cucerite, pentru ca e mare of-ul cu sala in care se deruleaza munca zilnica pentru aceste medalii. O sala mica, in care nu incape un ring si, in consecinta, pugilistii baimareni ajung sa evolueze in ring abia la… concursuri.
Cel mai recent concurs la care sportivii de la sectia box a CSS 2 Baia Mare au participat a fost Cupa Romaniei la box feminin, derulat in Mangalia, acolo unde au evoluat circa 80 de sportive din intreaga tara. Opt medalii au obtinut pugilistele antrenate de Radu Carstea. La junioare, Maria Mihali a luat argintul la 57 kg; tot argint a obtinut si Bianca Ilut, la categoria 66 kg, categorie la care Selena Acqui a cucerit aurul. La tineret, la categoria 54 kg, Anamaria Nasz a obtinut medalia de argint, iar Alexandra Ilut pe cea de bronz. La 64 gk, Iuliana Bud a luat bronzul. Aur a obtinut Larisa Roman la +81 kg, argintul revenindu-i sportivei Andreea Valki.
„Vedeti ce sala avem: dupa conditiile pe care le avem, am obtinut rezultate bune. Exact ca o camera de garsoniera: trei metri pe trei metri si jumatate. Adica avem o jumatate de ring! Ring avem, dar nu avem unde sa il punem. Fata de cum ar trebui sa arate o sala de box, aici lipsesc multe: in primul rand spatiul. N-avem destul si folosim holul si scarile. Iar la scari este foarte periculos sa lucram. Din informatiile pe care le am se va face o sala, am inteles, la „Gheorghe Lazar”. Putin cam departe…”, a declarat antrenorul pentru eMaramures.
Larisa Ionela Roman (18 ani) are deja experienta in box si nu face figuratie in ring: „Am iesit campioana de trei ori consecutiv, aceasta medalie de aur de la Mangalia a fost a treia. Muncesc, urmaresc adversarul si incerc sa fac un meci frumos. Pentru ca daca mergi numai pe bataie nu ajungi nicaieri. Daca faci box, trebuie sa stii tehnica. Practic acest sport de patru ani si ceva. Am incercat inainte mai multe sporturi, dar ceva m-a atras la acest sport: este unul independent, in care daca muncesti ai rezultate, daca nu muncesti nu ai nimic”.
Andreea Laura Valki (18 ani) face box doar de cateva luni, dar stie precis care sunt secretele pentru a ajunge campioana: „In primul rand trebuie sa ai conditie fizica si rezistenta si, in plus, trebuie sa stapanesti tehnicile”. De 11 luni face box Bianca Ilut (15 ani) si a deslusit reteta succesului in box si ea: „Trebuie sa faci antrenamente multe, e nevoie de munca multa si ai nevoie de calitati fizice deosebite pentru a rezista in ring”.
Si chiar daca boxul este un sport mai putin popular in randul domnisoarelor, antrenorul si pugilistele deopotriva considera ca acest aspect tine doar de idei preconcepute.
„Daca avem drepturi egale barbati si femei, de ce sa nu fie si boxul un sport frumos pentru femei? Regulile sunt simple. Primul atac este apararea: in momentul in care lovesti, trebuie sa stii si sa te aperi. In box, un punct principal il constituie deplasarile si e important sa lovesti inaintea adversarului. E important sa ai initiativa de a puncta”, explica Radu Carstea.
Maria Ioana Mihali (15 ani) practica acest sport de circa un an si nu crede ca boxul este destinat exclusiv barbatilor: „Imi place boxul, nu e cum spun altii, nu devii femeia-barbat, nu trebuie sa fii barbat ca sa faci box”. Nici Anamaria Nasz (18 ani), care face box de mai bine de un an, nu crede ca domnisoarele nu au ce cauta in ring: „Este un sport mai special, chiar daca unii spun ca pentru fete nu e o alegere potrivita”.
De mai bine de un an Timeea Petrut (19 ani) practica boxul: „Toata lumea spune ca este un sport agresiv si ca nu este pentru femei. Dar tatal meu a facut box si mi-a explicat cum este, in fapt, acest sport. Am incercat vreo doua zile si mi-a placut foarte mult. Autocontrolul si gandirea sunt foarte importante in ring. Trebuie sa te gandesti pe moment ce trebuie sa faci pentru ca, altfel, o iei”.
Selena Acqui (14 ani) face box din 15 septembrie 2010: „Le-as spune fetelor care vor sa se apuce de box ca, daca vor intr-adevar sa faca treaba, trebuie sa aiba ambitie si sa munceasca mult pentru medalia de aur daca o vor. In primul rand trebuie sa conduci atacul, asta ar fi secretul din ring. Eu daca vreau medalia de aur, imi place sa muncesc pentru ea: e totul sau nimic in box!”
Antrenorul Radu Carstea va participa cu sportivii sai, in perioada 27 iunie – 3 iulie, la finalele Campionatului National de tineret de la Targu Mures.
Sursa: RIP