Vezi VIDEO
Luna martie este considerata luna femeii – asta se stie. Boxul este practicat de domnisoare care sunt privite circumspect – se stie si asta. Ceea ce, poate, este mai putin cunoscut este faptul ca si pugilistele asteapta luna martie. Si ele astepta martisoare si buchete de flori. „Fetele sunt mai capricioase, dar dau rezultate mult mai bune si sunt mult mai ambitioase decat baietii”, admite antrenorul emerit Gheorghe Man de la CSM Baia Mare, spunand ca el nu considera deloc greu sa fie antrenor de box pentru fete.
La Clubul Sportiv Municipal Baia Mare, sectia de box feminin s-a infiintat in anul 2001, acelasi an in care – la Sighetu Marmatiei – a avut loc primul Campionat National de box feminin din Romania. Antrenorul emerit Gheorghe Man spune ca prima vedeta a sectiei baimarene de box feminin a fost Mihaela Marcut, cea care a cucerit doua medalii de bronz european (in 2003 si 2004). Rezultatul cel mai valoros in istoria de peste un deceniu a acestui sport in Baia Mare l-a adus Adriana Hosu, cea care a devenit vicecampioana mondiala in anul 2008. Din actuala generatie de pugiliste de la CSM, Diana Gherghel este cea mai titrata, ea fiind cea mai longeviva sportiva a antrenorului Man: practica acest sport de opt ani si se mandreste cu un loc 5 la Mondialul din 2005 si un alt loc 5 la Europenele din 2011. In prezent, 22 de fete se antreneaza la sala de box a CSM-ului.
Fetele de la box admit ca se confrunta cu multe pareri preconcepute si ca cei dragi nu intotdeauna le-au imbratisat optiunea pentru acest sport. „Boxul l-am ales pentru ca eu am fost mai baietoasa de la inceput, mi-a placut sa ma bat tot timpul si asa am ajuns la box. Au fost reactii negative la inceput, parintii nu au vrut sa ma lase, dar asta a fost decizia mea, am continuat si nu are nimeni nimic de spus legat de acest subiect„, spune Diana Gherghel. „Practic boxul de aproximativ o luna, este un sport care imi place si foarte mult si care ma pasioneaza„, spune Manuela Stoica. „Ma bat si in afara ringului, de obicei cu baietii care nu imi dau pace. Castig, normal…”, recunoaste Helga Maxim. „Inainte am facut handbal, dar nu ma puteam tine de antrenamente si am decis sa vin la box pentru ca n-am rabdare sa stau intr-un loc, iar aici sunt in permanenta miscare”, explica Teodora Tamas.
Chestionate daca si in preajma ringului de box este asteptata luna martie cu intreg arsenalul ei de simboluri, pugilistele „au dat jos manusile” si au admis: si practicantele de box asteapta martisoare si ghiocei. „Asteapta. Sunt si ele ca orice alta femeie. Este si ziua lor„, spune Diana Gherghel. „In ciuda faptului ca boxul este un sport predominant masculin, si fetele de la box asteapta o mica atentie din partea baietilor in luna martie”, admite Manuela Stoica. „Si pentru o practicanta a boxului luna martie are o semnificatie, pentru ca si fetele care practicam acest sport asteptam de la baieti un martisor, un buchet de ghiocei”, spune Helga Maxim. „Luna martie inseamna foarte mult, mai ales ca este ziua mamicii, ziua tuturor femeilor. Inseamna foarte mult”, Teodora Tamas.
„Fetele sunt mai capricioase, dar dau rezultate mult mai bune si sunt mult mai ambitioase decat baietii. Eu, cu aceasta ocazie, le felicit – de 1 si 8 martie – pe toate aceste fete curajoase care au dat dovada de un spirit profund de daruire in lupta pentru a lua medalii. De multi ani nu am mai obtinut atatea medalii frumoase la un singur concurs, adica patru de aur si patru de argint”, a declarat antrenorul emerit Gheorghe Man, facand referire la Campionatul National de box feminin, de la care CSM Baia Mare s-a intors cu opt medalii.
Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: Ramona-Ioana Pop