Este pentru prima data in ultimii ani cand se raporteaza un numar atat de mare. Doar ca exista unele suspiciuni privind corectitudinea cifrelor, mai ales ca recenzarea a avut loc la doua saptamani dupa ce a fost denuntata o actiune de braconaj in Muntii Rodnei si care s-a soldat cu demararea unei anchete de catre Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud.
La ultima monitorizare facuta in primavara acestui an de APNMR au fost identificate 66 de capre, iar in toamna anului trecut au fost vazute 77. Doina Jauca, directorul administratiei parcului, a precizat ca la prima evaluare, din primavara lui 2004, s-au observat 36 de exemplare, iar la cea din toamna, 61. In 2005, primavara au fost numarate 43, iar toamna, 77. Acum, la numaratoarea din 27 octombrie a.c., pe cele 18 trasee din parc s-au identificat 109 capre negre.
Diferenta fata de raportarile anterioare a dat nastere la suspiciuni, iar unele ong-uri de mediu contesta valabilitatea datelor comunicate de APNMR. Doina Jauca a precizat ca numarul este diferit de la an la an sau de la anotimp la anotimp pentru ca si conditiile meteo conteaza. In schimb, reprezentantii societatilor ecologiste au aratat ca se raporteaza capre chiar si in zone in care acestea nu ar avea cum sa fie prezente, din cauza conditiilor de habitat neprielnice.
Neintelegerile au fost alimentate si de scandalul in care a fost implicata conducerea APNMR, care a contestat declaratia a doi martori care sustineau ca au vazut braconieri in actiune in Muntii Rodnei si, desi au anuntat autoritatile, nu s-au luat masuri.
Alexandru Cicsa, unul dintre martori, a declarat ca de trei ani merge des in Muntii Rodnei, dar desi urca cu o frecventa de 16 ori pe an ”in tot acest timp nu m-am intilnit cu niciun ranger sau cu vreun echipaj din paza Parcului National Muntii Rodnei”.
El a precizat ca la drumetia din 15 octombrie a.c. a asistat la o actiune de braconaj in Saua Gaji. ”In clipa in care am juns in Sa, s-a auzit primul foc de arma, care a fost un foc inchis, cred ca era foc de pusca. Imediat s-a auzit si cel de-al doilea, mai puternic, de la carabina. Atunci am insatalat luneta si ne-am uitat pe coasta sa vedem ce se intimpla, si am vazut niste capre negre, exact unde vazisem persoana care a coborat de pe creasta, si care se roteau in jurul persoanei respective. Atunci eu am inceput sa strig: «Nu mai trageti. Sunteti nebuni. Sunteti in Parc. Opriti-va!!!» Am vazut trei capre negre, alergand aproape in cerc.”
Scena a fost filmata pe camera video de catre martori si a ajuns la politia Bistrita. Barbatul a spus ca au contactat reprezentantii APNMR pentru a reclama cazul, dar ca acestia au ajuns tarziu in zona. El a contactat-o telefonic inclusiv pe Doina Jauca, care a promis ca va ancheta situatia. ”Am cerut numarul de telefon al sefului pazei, Munteanu Ioan, care locuieste la Borsa, pentru ca el era mult mai aproape, si ar fi putut sa inchida zona spre care se indreptau cei patru barbati inarmati. Acestia au trecut creasta Plescutei spre Bila, se poate vedea si pe filmare. Ce mi s-a parut si mai suspect din partea sefei PNMR a fost faptul ca, dupa ce i-am cerut sa trimita echipaj care sa inchida Bila, la aproape patru ore dupa aceea au ajuns la noi si nu in Bila, doua echipaje, de parca pe noi ar fi trebuit sa ne prinda, nu pe braconieri. Iar pe noi ne-a blocat pe loc, sa nu ne miscam. Mi s-a parut suspect modul cum s-a pus problema, lucru care ni s-a spus de Jauca.”
Alexandru Cicsa a precizat ca nici el, nici prietenul sau nu au indraznit sa se apropie, pentru ca ”este foarte periculos sa te apropii de asemenea oameni inarmati, care erau imbracati in haine de camuflaj”. ”Unul dintre cei doi care au tras avea aproape 100 de kg si 1,90 cm, era inarmat cu o pusca cu doua tevi, iar celalalt avea cam 1,70 cm, era mai subtirel si era inarmat cu o carabina. Aveau haine de vanatori, hanorace si pantaloni de camuflaj. Sunt aproape sigur ca au impuscat ceva pentru ca s-au tras doua focuri de arma, si chiar unul dintre paznicii de la Parc, cu care ne-am intalnit seara, a afirmat ca daca au tras doua focuri, cu siguranta au doborat ceva.”
Doina Jauca a aratat insa ca nu s-au descoperit urme ale macelului, insa martorul sustine ca afirmatia nu este argumentata atata vreme cat la verificare nu a participat si o persoana neutra. ”Mi-e foarte greu sa cred ca acei oameni, patru la numar, se plimbau ziua in amiaza mare cu pusca la umar, cand cineva ii putea vedea, mai ales ca nu erau pe traseu turistic, erau pe o creasta unde se afla de obicei capre negre. Pareau ca stiu locul, ca nu se tem sa fie vazuti si modul lor de a actiona era suspect, ca si cum aveau un pont.”
Martorul a declarat ca el nu a dorit decat sa ofere ajutor Administratiei Parcului intr-un caz de braconaj. Deocamdata, rezultatele anchetei nu au fost comunicate. Pana in prezent se stie doar ca politistii au vizionat caseta si ca desfasoara cercetari pentru identificarea persoanelor filmate. Nici Doina Jauca si nici Ioan Muteanu, seful pazei APNMR pe Maramures, nu au fost invitati inca sa dea declaratii.
Sursa: Meda Muntean