Ieslea care va fi amenajată în Piața “Sfântul Petru” cu ocazia sărbătorii Nașterii Mântuitorului din acest an provine din comuna italiană Sutrio, din regiunea Friuli Venezia-Giulia, Sutrio fiind una dintre localitățile cele mai autentice din punctul de vedere al conservării tradiției meșteșugărești.
În ceea ce privește, maiestuosul brad de cca 30 de metri din specia “Abies alba”, exemplarul provine din regiunea italiană Abruzzo, mai exact din Rosello, un mic sat de munte, cu doar 182 de locuitori.
În schimb, reprezentarea Nașterii Domnului care va fi amenajată în Aula Paul al VI-lea, este oferită anul acesta de guvernul guatemalez, Ieslea cuprinzând Sfânta Familie și trei îngeri, personajele reprezentării fiind realizate manual de către artiști populari guatemalezi care au folosit țesături colorate de mari dimensiuni, în care predomină culoarea aurie, și statui din lemn.
Tradiționala inaugurare a Scenei Nașterii Domnului și aprinderea luminilor în bradului de Crăciun va avea loc în Piața Sfântul Petru, sâmbătă, 3 decembrie, la ora locală 17.00.
Ceremonia va fi prezidată de card. Fernando Vérgez Alzaga, președintele Guvernatoratului Statului Cetății Vaticanului, în prezența călugăriței Raffaella Petrini, secretar general al aceluiași Guvernatorat. În cursul dimineții de sâmbătă, 3 decembrie, delegațiile din localitățile italiene Sutrio, Rosello și delegația din Guatemala vor fi primite în audiență de Sfântul Părinte pentru prezentarea oficială a darurilor. Bradul și cele două Iesle (din Piața San Pietro și din Aula Paul al VI-lea vor rămâne expuse până la sfârșitul timpului Crăciunului, care coincide cu solemnitatea Botezul Domnului, celebrată duminică, 8 ianuarie 2023.
Personajele Ieslei, din lemn de cedru, realizate manual
Ieslea realizată la Sutrio este realizată în întregime din lemn, conținând o semisferă care reprezintă grota unde va fi expusă Sfânta Familie, în jurul căreia vor fi amplasate personaje în mărime naturală. Pe lângă figurile caracteristice Ieslei, vor fi expuse și personaje obișnuite care execută lucrări sau gesturi simbolice. Statuile, realizate din lemn de cedru, sunt sculptate manual și respectă pe deplin mediul înconjurător. De fapt, lemnul folosit provine din tăierile planificate făcute de lucrătorii specializați care se ocupă de grădinile publice sau private, unde au fost plantați cedri cu mai bine de o sută de ani în urmă, astfel încât nu au fost tăiați copaci pentru a realiza scena Nașterii Mântuitorului.
Sculpturile – executate prin tehnica clasică – îi înfățișează: pe Pruncul Iisus cu trăsăturile clasice ale micuțului înfășurat în scutece și așezat într-o iesle; pe Maica Preacurată, așezată în stânga Pruncului Isus, îngenuncheată, cu capul acoperit de mantie și cu brațele întinse pentru a-l indica în Pruncul Isus pe Mântuitorul. Sfântul Iosif este înfățișat în picioare, în dreapta Pruncului: cu o mână ține un toiag, iar cu cealaltă ține un mic felinar pentru a ilumina Grota. Din iesle, nu puteau lipsi boul și măgarul și, deasupra Ieslei, îngerul. Printre personaje Ieslei se află și un tâmplar care lucrează la o bancă, statuia fiind amplasată în scena Nașterii Mântuitorului în cinstea tuturor meșteșugarilor din comuna Sutrio. De asemenea, printre personaje se află și o figură feminină tipică ținutului Carnia – țesătoarea. Aceasta, așezată la un război de țesut, privește la scena Nașterea Domnului.
În Ieslea adusă de la Sutrio, care va putea fi văzută și admirată anul acesta în Piața San Pietro poate fi văzut și reprezentantul unei profesii străvechi, cea a negustorului ambulant care, plecând din satul său, pe jos, purta pe umeri un cufăr de lemn, traversând satele învecinate pentru a vinde cele câteva produse artizanale create de comunitatea sa. O altă figură tipică a scenei Nașterii Mântuitorului, păstorița, este, de asemenea, menită să simbolizeze muntele care oferă hrană animalelor. Păstorița este așezată în genunchi, având alături două oi și nelipsitul coș.
În Iesle este reprezentată, de asemenea, o familie formată din trei membri (un bărbat, o femeie și un copil) care stau în fața grotei, uniți într-o îmbrățișare. Apoi, sunt reprezentați doi copii, care sugerează speranțele vieții și ale lumii.
Există, de asemenea, alte două figuri simbolice: un bărbat îl ajută pe un altul să se ridice pentru a se întoarce la Grotă. Este o reprezentare a solidarității care se practică mai ales în zonele de munte. Desigur, nu puteau lipsi cei trei magi, care vor fi așezați de-a lungul rampei care duce la Grotă.
Sutrio, comună din inima ținutului italian Carnia, aparținând regiunii Friuli Venezia-Giulia, se mândrește cu o tradiție importantă în prelucrarea lemnului și, în fiecare an, în luna septembrie, organizează un eveniment cultural numit “Magic of Wood” (Magia lemnului). De fapt, Sutrio a devenit un punct de referință pentru mulți artiști veniți nu numai din Alpii italieni, ci și din țările vecine, Austria și Slovacia.
Bradul din satul cu origini medievale, fondat de benedictini
În schimb localitatea Rosello, din care provine bradul, este un sat vechi, cu origini medievale, care se pare că își datorează fondarea călugărilor benedictini de la mănăstirea „San Giovanni in Verde”. Rosello este menționat pentru prima dată într-un document din secolul al XII-lea.
Imediat după ieșirea din satul Rosello se află cătunul Giuliopoli, cu biserica „San Tommaso” și castelul, precum și faimoasa rezervație naturală regională „Abetina di Rosello”. Acolo se află un nucleu de brazi albi, cel mai bine conservat de pe întreg teritoriul Italiei, incluzând cel mai înalt arbore spontan: un brad argintiu de aproape 54 de metri înălțime.
Decorațiuni realizate de tinerii de la un centru de reabilitare
Anul acesta, decorațiunile bradului din Piața Sfântul Petru sunt realizate de tinerii de la centrul rezidențial de reabilitare psihiatrică „La Quadrifoglio”, un loc de îngrijire în care oaspeții, pe deplin integrați în țesutul social din Rosello, urmează un traseu de reabilitare individualizat, pornind de la observarea și limitarea simptomelor disfuncționale cauzate de patologia lor, ajungând la o autonomie maximă în viața de zi cu zi.
Bradul și cele două Iesle vor rămâne expuse până la sfârșitul timpului Crăciunului, care coincide cu solemnitatea Botezul Domnului, celebrată duminică, 8 ianuarie 2023. (vaticannews.va)
Hi everybody, here is an fascinating article on a fantastic email marketing tool
you never heard of. Give it some love!. https://int3gr.it/b7aL