Vezi VIDEO
Autoritatile maramuresene vor sa ii faca un brand judetului. Ele au realizat ca, desi Maramuresul a ajuns vestit in intreaga lume pentru pitorescul locurilor, pentru bisericile si portile din lemn, pentru Cimitirul Vesel si pentru ospitalitatea localnicilor, regiunea a ramas fara un simbol stabilit oficial, care sa o reprezinte. Prefectul Anton Rohian a recunoscut ca s-a simtit chiar stanjenit la videoconferintele cu colegii sai din tara si cu ministrii, cand a vazut ca in alte zone au fost conturate deja logouri, care pun in valoare identitatea judetelor si obiectivele istorice.
„Maramuresul, prin structura lui, este un brand”, a afirmat el, aratand, insa, ca acest avantaj trebuie pus automat in valoare si ca nu mai vrea ca in spatele sau, la sedinte, sa stea scris numele institutiei. „La cateva videoconferinte la care am participat am vazut, in spatele prefectilor, ceva ce spunea despre acel judet. Si la mine in spate am vazut ca scrie Institutia Prefectului, cele doua steme si mult albastru”, a explicat Rohian.
Pentru gasirea brandului potrivit, va fi convocata o comisie, din care vor face parte oameni de cultura si de arta. Cu acestia se va discuta despre gasirea unui simbol care sa fie asociat cu identitatea Maramuresului.
In opinia prefectului, o biserica de lemn ar putea cel mai bine sa ilustreze spiritualitatea si identitatea Maramuresului, mai ales ca in regiune exista nu mai putin de opt lacasuri de cult vechi, care au fost incluse in patrimoniul UNESCO.
„Intr-o prima faza m-am gandit la ceea ce suntem ca esenta si credinta, la biserica, si cred ca o sa pornesc de aici. Si poate, intr-un cadru in care artistii stiu sa-l faca, poate si o poarta maramureseana, si, in aceasta conlucrare, sa iasa esenta maramuresenilor”, a precizat Rohian.
La randul sau, seful Directiei Judetene de Cultura Maramures, Ioan Marchis, este de parere ca lemnul, in diferite ipostaze simbolice, poate vorbi cel mai bine despre ceea ce e semnificativ pentru judet.
„Ma gandesc ca fara lemn nu putem construi un brand al judetului si din lemn ce am putea alege: profilul unei biserici UNESCO sau un motiv geometric foarte vechi, cum ar fi acel nod de lemn pe care il folosesc taranii la porti si la fusele cu zurgalai. Acel nod, care are provenienta neolitica, este foarte reprezentativ pentru ce inseamna complexitatea, simbolul, geometria, cultul lemnului si atatea traditii care s-au pastrat inca in Maramures”, a explicat Marchis.
In opinia sculptorului baimarean, se impun discutii inainte de stabilirea unui brand al Maramuresului. El a subliniat totodata si nevoia de a contracara efectele negative ale „europenizarii”, astfel incat aceasta regiune sa isi poata pastra identitatea si sa isi poata pune in valoare bogatia cultural-turistica.
Sursa: Camelia Tocaci