Magiunul de prune din Arges, borsul cu cimbrisor de Braila si o serie de produse din carne din Vrancea ar putea fi primele produse alimentare atestate la nivel european ca fiind traditionale, a declarat directorul general al Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice (ONPTE), Lucia Romanescu.
La nivel national, 1.800 de produse alimentare sunt considerate traditionale, potrivit sursei citate. ”30% dintre acestea sunt produse lactate, 20% de panificatie si tot 20% sunt produse din carne”, a adaugat reprezentantul ONPTE.
De asemenea, aceasta a precizat ca pentru a capata atestarea mai usor, firmele romanesti care fabrica acelasi tip de produse ar trebui sa se asocieze. ”Asocierea este necesara atat pentru cresterea productiei, cat si pentru obtinerea mai rapida a atestarii. Este mai simplu ca o asociatie sa obtina atestarea de a produce si de a comercializa produse traditionale, decat parcurgerea unui proces lung in care mai multi producatori sa se lupte pentru acelasi tip de produs. Totodata, atestarea poate atrage dupa sine impunerea unor taxe firmelor care doresc sa fabrice acelasi produs”, a explicat aceasta.
Potrivit Luciei Romanescu, inregistrarea produselor traditionale romanesti la nivel european ar putea dura aproximativ doi ani.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult