Vezi VIDEO
Doua bratari spiralice din aur, apartinand tezaurelor regale dacice, sustrase in perioada mai 2000 – mai 2001, au fost identificate si recuperate de autoritatile romane, in cooperare cu autoritatile judiciare din Landul Hessen – Germania. Ca urmare a activitatilor desfasurate si a colaborarii cu politiile din Germania, Serbia si Franta au fost recuperate pana in prezent 11 bratari, ultimele doua chiar la finalul anului trecut. Una dintre bratari a fost recuperata, in urma unei interventii in forta chiar de politistii de frontiera din Maramures, dupa un caz spectaculos din cursul anului 2007.
Cele doua piese au fost examinate de o comisie de experti romani, care a confirmat autenticitatea obiectelor, precum si faptul ca acestea provin din tezaurele regale dacice din situl arheologic „Sarmizegetusa Regia”.
Cele doua bratari spiralice din aur, se alatura celor 9 in valoare de 3.850.800 euro, aflate in prezent custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, recuperate de autoritatile romane si repatriate in perioada anteriora prin efortul comun al autoritatilor romane, precum si al autoritatilor germane, franceze si sarbe.
Activitatile pentru recuperarea bratarilor dacice din Germania au fost desfasurate de o echipa complexa formata din procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratelor de Politie Judetene Alba si Hunedoara, precum si specialisti din cadrul Directiei Generale Informatii si Protectie Interna.
In cauza s-au intocmit dosare pentru mai multi invinuiti, cercetati pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, detectii si sapaturi neautorizate, sustragerea si traficarea mai multor tezaure insusite ilegal din situl arheologic „Sarmizegetusa Regia”, clasat monument istoric national si UNESCO. Hunedoareanul Calin Ciota, cel de la care politistii de frontiera din Maramures au reusit sa recupereze una dintre bratariel dacie, a fost deja condamnat, insa doar la patru ani de inchisoare.
Incepand cu anul 2002, un colectiv de ofiteri ai Directiei de Investigatii Criminale, sub coordonarea Procurorului General Adjunct al Parchetului Curtii de Apel Alba-lulia, a efectuat cercetari cu privire la sapaturile ilegale din siturile arheologice din Muntii Apuseni – Sarmisegetuza si Sarmisegetuza Regia, de unde au fost sustrase obiecte istorice de patrimoniu (monede si bratari din aur, obiecte de podoaba, vase si arme) folosite de dacii din zona respectiva.
Cu ocazia cercetarilor s-a stabilit ca din zona au fost sustrase 15 bratari din aur, cu greutati intre 1,7 – 2,2 kg, care au fost vandute peste granita diversilor colectionari sau oameni de afaceri.
Tot in cadrul cercetarilor, au mai fost recuperate 39 tezaure dacice si romane, totalizand 7.845 monede, 4 vase metal, 33 vase ceramice, 10 statuete si 1.400 alte obiecte antice care au fost predate in custodia Muzeului National de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeului National al Unirii Alba Iulia si Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti. In continuare, prin cooperarea judiciara internationala, se desfasoara activitati pentru repatrierea si a altor piese dintre cele urmarite in cauza penala aflata in lucru.
CITESTE SI:
Sursa: Vasile Dale