Un braț robotizat industrial are o precizie înaltă și ajută la scăderea costurilor de producție, sporind, în același timp, flexibilitatea în orice aplicație de automatizare.
Avantajele pe care le are utilizarea unui braț robotizat în diverse industrii nu este de trecut cu vederea, mai ales că rezultatele se văd în primul rând în obținerea unor avantaje competitive însemnate pentru companiile mici și mijlocii care apelează la aceste instrumente de procesare a activității.
Facilități oferite de un braț robotizat în domeniul producției
Utilizarea unui braț industrial robotizat într-un proces de producție sau de depozitare duce, înainte de toate, la creșterea însemnată a performanței operaționale. Spre deosebire de un operator uman, un braț robotizat are capacitatea de a repeta aceeași sarcină atâta timp cât este necesar, fără a exista riscul ca această repetiție să ducă la ineficiență în procesul de producție.
O altă facilitate pe care o oferă utilizarea unui astfel de instrument este dată de optimizarea și eficiența unor procese complexe. Acesta are capacitatea de a lucra cu sarcini grele sau de a se confrunta cu operații care necesită o precizie ridicată, așa cum este, de exemplu, asamblarea unor piese din domeniul auto. Utilizând un braț robotizat pentru realizarea acestor activități, productivitatea crește considerabil.
De asemenea, un brat robot garantează o siguranță maximă pentru toți operatorii. Utilizarea unor astfel de roboți în lanțul de producție și în compartimentul de logistică împiedică operatorii umani să fie expuși unei manipulări slabe din punct de vedere ergonomic. În acest fel, riscurile sunt reduse semnificativ. De asemenea, numai un braț robotizat poate asigura procesul de producție în zonele cu atmosferă controlată sau refrigerată ori în condiții de lucru extreme, cu riscuri ridicate de accidentare sau expunere la substanțe nocive.
Totodată, costurile alocate forței de muncă și producției sunt reduse semnificativ. Deși investiția inițială este mai mare, pe termen lung aceasta este amortizată, deoarece automatizarea reduce costurile de producție și îmbunătățește forța de muncă necesară în funcție de instalația utilizată, oferind o mare rentabilitate a investiției.
Cel mai mare dintre avantajele utilizării acestui braț robotizat constă în realizarea unor sarcini repetitive, foarte specifice, în care sunt tratate încărcături cu volum similar. Atunci când marfa nu este omogenă, nu este recomandată utilizarea unui astfel de instrument.
Tipuri de brațe robotizate
În funcție de mișcările pe care le realizează, de produsele manipulate sau de operațiunile la care participă, există mai multe tipuri de brațe robotizate. Este vorba despre brațul robotizat cartezian, despre cel cilindric, despre cel sferic, brațul robotic Scara, brațul articulat și cel paralel. Acestea au diverse caracteristici și sunt utilizate pentru realizarea unor sarcini specifice. Atunci când vine vorba de automatizarea unei instalații în domeniul logisticii, acolo unde rata de eficiență a utilizării acestor brațe robotizate este printre cele mai ridicate, managerul logistic este cel care trebuie să decidă ce tip de braț robotizat este necesar în depozit. Pentru aceasta, se iau în calcul nu numai aspectul sau configurația instalației, ci și fluxul de mprfuri, tipul volumului de încărcare, de ridicare sau alți asemenea factori.