Un sat micuț din Maramureș, dar bogat în tradiții și obiceiuri unice în România, reprezintă una dintre cele mai apreciate atracții turistice din România. Este vorba despre satul Breb, a cărui frumusețe rară l-a fascinat chiar și pe Prințul Charles, astfel încât acesta a luat decizia de a cumpăra aici mai multe case tradiționale din lemn.
Breb a fost inclus pe lista celor mai frumoase sate din România, fiind unul dintre cele mai fotografiate locuri din țară. Și nici nu e de mirare dacă ne gândim că turiștii care ajung în acest loc pitoresc din Maramureș, mai ales în perioada sărbătorilor, au impresia că s-au întors în timp.
“La Breb, sărbătorile sunt exagerat de frumoase”, spune pentru Case de Vacanță Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Șugatag, de care aparține satul Breb.
Primii fulgi de nea care cad pe căsuțele tradiționale, dar și pe gardurile vechi din lemn și pe dealuri transformă satul Breb într-un loc ca-n povești. Mai mult, turiștii care ajung în acest loc mirific au impresia că niciunde nu se cântă mai frumos colinde, iar cozonaci mai gustoși și mai pufoși la fel ca cei preparați de gospodinele din Breb n-o să mai găsească niciunde.
Localnicii din satul maramureșan sunt fermi: nu vor să renunțe la tradiții nici în ruptul capului. Tocmai de aceea, duminică de duminică își pun straiele populare și merg la slujbă, la biserică.
De ce este satul Breb un magnet pentru turiști din toate colțurile lumii? Răspunsul este simplitatea acestui sat tipic românesc, în care tradițiile nu au murit. În această localitate din Maramureș, sătenii își văd de treburile lor ca acum sute de ani. Tocmai de aceea, nu există gospodărie fără animale. Astfel, turiștii care ajung în acest mic colț de rai pot învăța cum să mulgă vaca sau să strângă ouăle din cuibar.
După ce termină cu muncile câmpului, femeile din sat se apucă de țesut, de la covoare până la șube. În cazul în care drumeților li se face frig, sunt serviți de localnici cu horincă de prune sau de mere la gura sobei.
Iar în cazul în care turiștii vor să admire și locurile din împrejurimi, pot închiria biciclete, care sunt ideale pentru plimbările pe cărările din Munții Gutâi, conform Imperial Transilvania.
Satul Breb se află la 40 de kilometri de Baia Mare, în apropierea orașului Ocna Șugatag. La intrarea în localitate, o poartă maramureșeană îi întâmpină pe drumeți.