Scotland Yard a anunţat arestarea a 24 de suspecţi, fără a preciza cetăţenia persoanelor arestate. Totuşi, surse oficiale de la Islamabad au anunţat că printre cei şapte suspecţi arestaţi în Pakistan, înaintea descoperirii complotului care viza detonarea a două avioane cu destinaţia SUA, se află şi doi cetăţeni britanici de origine pakistaneză. Potrivit surselor citate, cei doi bărbaţi au fost reţinuţi săptămâna trecută, unul în oraşul Karachi (sud) şi cel de-al doilea în Lahore (est), fiind ”elemente-cheie ale reţelei cu baza la Londra”, după cum informează Rompres.
Banca Angliei a îngheţat vineri conturile unor persoane aflate printre cele arestate joi, pentru presupusa lor implicare în complot. ”La recomandarea serviciilor de poliţie şi securitate, Trezoreria a cerut Băncii Angliei să îngheţe conturile unui număr de indivizi arestaţi în operaţiunile de ieri (n.n. joi), menţionează un comunicat difuzat la Londra. Cei mai mulţi dintre indivizii arestaţi aveau reşedinţa la Londra şi purtau nume musulmane. Cel mai vârstnic dintre suspecţi are 35, iar cel mai tânăr 17.
Presa britanică a felicitat guvernul de la Londra pentru dejucarea tentativei de atentat de joi, dar a atras atenţia asupra unor posibile abuzuri privind restrângerea libertăţilor cetăţeneşti şi cere moderaţie în ceea ce priveşte reacţia postfactum.
Cotidianul The Guardian scrie într-un editorial că nu trebuie să se mai repete erorile comise de autorităţi în timpul şi după atentatele din iulie 2005 de la Londra. Ziarul aminteşte de încercarea guvernului de a promova o lege care urma să-i permită poliţiei ”să încarcereze” pe perioada cercetărilor antiteroriste orice suspect, pentru o perioadă de 90 de zile fără ca acesta să fie inculpat. Proiectul de lege a trezit ”indignarea generală” a populaţiei britanice şi el a fost respins în Camera Comunelor, după cum informează Rompres.
The Independent abordează în mod similar această temă, arătând că ”modalitatea de combatere a terorismului trece prin culegerea de informaţii sofisticate şi prin acţiunile în profunzime ale poliţiei şi nu prin precipitarea de a face să fie votate legi cu caracter represiv, aşa cum prea adesea a fost reacţia guvernului”.
Cotidianul de afaceri Financial Times exprimă, la rândul lui, acelaşi sentiment, adresând un apel guvernului ”la măsuri moderate în legătură cu atentatele dejucate”. ”A vorbi de aceste atentate ca despre «asasinate în masă la o scară inimaginabilă», cum a declarat joi un responsabil al poliţiei din Londra, reprezintă o atitudine alarmistă, chiar dacă faptele sunt adevărate”, scrie Financial Times. ”Răspunsul cel mai puternic la terorism este să nu fi îngrozit”, accentuează cotidianul menţionat.
The Times scoate şi el în evidenţă, în editorialul publicat vineri, că ”cea mai bună reacţie a oricărui cetăţean hotărât să joace un rol în acţiunea de combatere a terorismului este să rămână vigilent, informat şi atent”. Ziarul menţionează că o asemenea atitudine convine şi comunităţii musulmane din Marea Britanie.
Sursa: Ioana Oşan