Vezi VIDEO
Razele ultraviolete din cabinele de bronzat, considerate pana in prezent ca fiind „probabil” cancerigene, au fost incluse in categoria factorilor „cancerigeni” de catre Agentia Internationala de Cercetari asupra Cancerului (IARC) din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Un grup de 20 de experti din noua tari, reuniti la sediul IARC din orasul francez Lyon, au ajuns la aceasta concluzie dupa mai multe studii, precizand insa ca agentiile sanitare si cele de reglementare in domeniu trebuie sa stabileasca masuri in ce priveste solarele. Deocamdata nu s-a cerut insa interzicerea cabinetelor de bronzat.
Din 1992, razele solare ultraviolete (UVA, UVB), precum si razele ultravioletele artificiale produse de lampile si aparatele din cabinele de bronzat, au avut nivelul 2 de clasificare IARC. In urma celor mai recente studii stiintifice, insa, expertii IARC au stabilit sa acorde tuturor tipurilor de raze ultraviolete nivelul 1 de clasificare – factori cancerigeni pentru om.
Mariana Pocol, medic dermatolog din Baia Mare, a spus ca in cabinetul ei privat vin multe persoane care sufera de afectiuni ale pielii dupa expunerea prelungita la soare. De altfel, aceasta a precizat ca la recenta Conferinta a dermatologilor din Ardeal s-a evidentiat ca in ultimul deceniu, dar mai ales in ultimii 3-4 ani, s-a inregistrare o crestere a numarului de cazuri de tumori canceroase pe piele.
”La ultima conferinta de dermatologie care a avut loc in iunie acest an s-a constatat o dublare a melanomelor maligne in Ardeal, ceea ce ne ingrijoreaza teribil”, a spus Mariana Pocol, care a mai adaugat ca in circa 5% din totalul consultatiilor pe care le ofera in propriul cabinet pe durata unui an depisteaza cazuri de melanom malign in diverse faze.
Ea a aratat ca situatia ar putea fi pusa in legatura si cu expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete artificiale, dar si la cele naturale. De altfel, chiar expertii IARC au semnalat ca expunerea la razele ultraviolete artificiale inaintea varstei de 30 de ani sporeste cu 75% riscul de aparitie a melanomului, cea mai agresiva forma de cancer de piele. Acestia au mentionat ca intr-un an nu ar trebui facute mai multe de 10 sedinte la solar.
Medicul dermatolog Mariana Pocol a spus ca nu recomanda sedintele de bronzat artificial, dar nici statul indelungat la soare, mai ales intre orele 10.00 si 17.00. ”Inainte se putea sta pana la ora 11.00 la soare, dar acum nu trebuie sa se depaseasca ora 10.00. Un bronz frumos se poate obtine si in mai putine ore. Oricum, eu ma opun categoric solarului, care, in afara faptului ca da o culoare diferita de bronzul natural, accelereaza procesul de imbatranire a pielii si are si alte efecte care se pot vedea imediat, dar si in timp”, a spus Mariana Pocol.
Medicul dermatolog a spus ca lumea trebuie sa constientizeze riscurile si sa isi ia masuri, mai ales ca efectele radiatiilor ultraviolete asupra pielii se acumuleaza in timp si pot sa se vada dintr-o data. ”Tumorile pielii trebuie descoperite precoce, pentru ca metastazele se extind foarte repede si nu mai raspund la niciun tratament. Cancerul de piele ucide cel mai repede dintre toate”, a atras atentia specialistul baimarean.
Mariana Pocol a spus ca o observare atenta a schimbarilor care apar pe piele poate preveni situatii tragice. ”Sunt foarte mult tipuri de tumori cutanate. Nu doresc sa sperii pe nimeni, dar trebuie urmarite anumite semne ale malignizarii. Astfel, lumea trebuie sa se alerteze daca alunitele sau negii pigmentari apar in numar mare, daca acestea isi modifica brusc dimensiunea, daca apare o inrosire in jurul lor, daca sangereaza. Mai pot sa fie insotite de o mancarime, care sugereaza si ea probleme la nivelul pielii. Asta nu inseamna ca e vorba de un cancer, insa e bine ca in situatii de acest gen lumea sa se adreseze unui cabinet de dermatologie”, a atras atentia medicul.
Sursa: Meda Muntean