Dupa scandalul legat de carnea de cal vanduta sub eticheta de carne de vita, Comisia Europeana a adoptat un pachet de masuri menit sa intareasca mai mult controlul in materie de sanatate si de siguranta pentru intregul lant agroalimentar. Noul pachet legislativ presupune, potrivit Bruxelles-ului, o legislatie mai simplificata si reglementari mai inteligente.. .Astfel, sarcina administrativa se reduce si se simplifica reglementarea pentru intreprinderile mici si mijlocii, care sunt scutite in plus si de elementele cele mai costisitoare si mai impovaratoare ale legislatiei.
Astfel, daca in prezent exista 70 de legi in domeniu, pachetul de reforme adoptat va reduce numarul acestora la cinci acte legislative si, de asemenea, va simplifica formalitatile administrative pe care trebuie sa le parcurga fermierii, crescatorii de animale si operatorii din sectorul alimentar, pentru ca acestia sa isi poata desfasura mai usor activitatea.
Daca povara scade pentru cei implicati direct in industrie, in schimb autoritatile insarcinate cu controlul aplicarii legislatiei trebuie sa ia masuri mai eficiente pentru a-i proteja atat pe consumatori, cat si pe operatorii cinstiti impotriva riscurilor care pot aparea ca urmare a incalcarii normelor de-a lungul lantului.
Masurile sunt similare si in cazul plantelor. Parlamentul European si Consiliul European vor analiza acum pachetul de masuri elaborat de Comisia Europeana care ar putea intra in vigoare in 2016.
Detalii pe rfi.ro
Sursa: Revista presei