Sa vorbesti despre Bruxelles, capitala Belgiei si una din cele trei capitale ale Uniunii Europene, este dificil, deoarece e mult mai interesant sa vezi ”pe viu” si sa simti ”la cald” localitatea, sa patrunzi personal in atmosfera dulce-amaruie a orasului. Spui Bruxelles, spui automat Parlamentul European. Insa, nu poti sa nu te gandesti la ciocolata atunci cand iti vine in minte Bruxelles-ul. Figurine de ciocolata, de la ”imparati” pana la ”bufnite, catelusi sau pisicute de ciocolata”, reprezinta si ele Bruxelles-ul, iar acestea il cuceresc imediat pe turistul ajuns in capitala Belgiei. Nu poti rata cu privirea nici imaginea fastuoasa a Catedralei ”Saint Michel”, a Palatului Regal, asa cum trebuie neaparat sa il vezi pe ”pustiul” celebru al Bruxelles-ului, Menneken Pis. Sediul Parlamentului European – Bruxelles
Cu putine zile inaintea alegerilor pentru Parlamentul European, un grup de jurnalisti din Baia Mare si Bistrita Nasaud s-a deplasat spre Bruxelles, ca sa vada conditiile in care vor trai si lucra cei 35 de europarlamentari romani.
Distanta de la cer la pamant intre Romania si Belgia
Emotiile, inerente inaintea primului zbor cu avionul, imbinate cu curiozitatea de a vedea pe viu capitala Belgiei, Bruxelles sau Brussel, cum i se mai spune, au existat in sufletele celor mai multi din cei care faceam parte din grupul de jurnalisti care a reprezentat judetele Maramures si Bistrita Nasaud si care a avut privilegiul de a raspunde invitatiei Grupului Socialist European din Parlamentul European
Dupa aproape trei ore de intarziere a avionului, in jurul orei 20.30 am reusit sa ne imbarcam pe cursa Tarom care se indrepta spre Bruxelles. Calatoria a fost una interesanta si destul de lina, motiv de dezamagire pentru unii dintre noi, ”amatori de senzatii tari”, care ar fi dorit ca avionul sa aiba de trecut prin mai multe zone de turbulenta.
In rest, nimic de reprosat, iar patrunderea in atmosfera belgiana a fost una placuta, tinand cont de imaginea aeroportului care nu se compara cu cea a aeroportului ”Henri Coanda” din Otopeni, unde preturile enorme te determina sa lasi la o parte orice dorinta de a gusta un macar un sandwich, avand in vedere pretul de ”doar” 16 lei.
Jurnalisti din Maramures in inspectie pe strazile din Bruxelles
Catedrala Saint Michel |
Bucuria fara margini de a fi ajuns in capitala Belgiei ne-a determinat sa lasam bagajele in camerele unde am fost cazati fiecare, in hotelul ”Cascade”, si sa ne aventuram imediat pe strazile din Bruxelles pentru lua pulsul orasului, asta in ciuda faptului ca aveam in spate mai mult de 24 de ore nedormite, dupa calatoria cu trenul, de la Baia Mare la Bucuresti, si apoi cu avionul din Otopeni pana la Bruxelles.
Nu poti trece cu vederea faptul ca la hotel ti se ofera gratuit harta orasului, pentru ca fiecare turist sa se poata descurca de unul singur pe strazi. ”Inarmati” cu hartile turistice, am pornit in periplul nostru prin Bruxelles si, evident, primul loc unde urma sa ajungem era Grande Place, locul unde se gasesc si cele mai multe magazine, localuri, dar unde ai posibilitatea sa faci cunostinta cu cateva dintre simbolurile capitalei Belgiei, Bruxelles.
Ciocolata a fost adusa la statut de simbol
Ciocolata pe toate gusturile in vitrine |
Te vrajesc si figurinele de ciocolata pe care iti vine sa le iei acasa, fie si numai pentru a le admira. Ciocolata cu chipul papei, bufnite, mosi Craciun, catei sau alte imagini te atrag sa petreci minute in sir in fata vitrinelor. Ai posibilitatea si sa degusti diverse sortimente de ciocolata de pe tavitele cu care te intampina fetele surazatoare ale reprezentantilor magazinelor.
Nu e nicio suparare ca nu ai cumparat nimic, pentru ca vanzatorii te privesc cu acelasi zambet intiparit pe fata si te poftesc sa mai treci pe la ei. Iti dau cartea de vizita, deoarece nu se stie niciodata… Poate accepti sa cumperi ciocolata din acel loc doar pentru amabilitate, chiar daca este mai scumpa. Sunt si promotii numeroase, astfel incat ai ocazia sa cumperi la preturi mai mici. Trei cutii la doar 6 euro, cand in mod normal o astfel de cutie ar costa peste 3 euro sau chiar mai mult.
Menneken Pis si surioara Janneken, doi pisalcosi celebri
Janneken |
Legenda spune ca baiatul a salvat orasul de la incendiu, in secolul al XVII-lea. La un moment dat, neerlandezii au vrut sa dea foc cetatii, insa cand au aprins fitilul, un baietas pierdut ce ramasese in afara cetatii a urinat pe fitil si astfel a ajuns celebru. O alta legenda spune insa ca baietelul ar fi urinat si ar fi stins ultima flacara a unui incendiu. Exista diverse legende despre Menneken Pis, pustiul cel mai indragit al turistilor care trec prin Bruxelles. Prin urmare, nu poti pleca fara sa ii fi facut o poza, sa cumperi un breloc ori un magnet care sa il infatiseze pe baietas.
Destul de aproape de pustiul celebru din Bruxelles se gaseste o fetita, ,”Janneken”, care este ”surioara” lui Menneken Pis. Pentru ca statueta a fost furata, iar recuperarea a fost dificila, autoritatile au decis ca Janneken sa fie inchisa in spatele unor gratii. Pe o alta strada, in apropiere de ”Pisulica”, exista si statuia unui sfant despre care se spune ca daca iti pui o dorinta si il atingi, ti se implineste dorinta.
Lunette, localul in care gasesti 2.000 de sortimente de bere
Prima seara sau prima dimineata a unei parti din grupul nostru s-a incheiat la unul din localurile grecesti, unde a servit masa si fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu – cel putin asa a dezvlauit ospatarul. Amabilitatea celor din localul grecesc a luat proportii atunci cand o parte din grupul nostru a revenit si a doua seara. Patronul localului a decis ca ultimul rand de bautura sa fie din partea casei. Si daca tot am adus aminte de bautura, exista in Bruxelles un local numit Lunette, unde gasesti peste 2.000 de sortimente de bere, de la bere cu ciocolata, cu fragute, capsuni pana la sampanie din bere.
Revenind la obiectivele turistice din Bruxelles, trebuie sa observi ca sunt foarte multe biserici, fiecare impresionanta in felul ei. Catedrala Saint Michel le depaseste pe toate. Tot la Bruxelles gasesti un alt monument foarte cunoscut, Atomul, inalt de 102 metri.
Parlamentul European este o uzina administrativa
Parlamentul European – birourile |
Cladirea e una moderna, cu lifturi, scari rulante asa cum ii sta bine unei astfel de institutii. Exista un loc special unde se gasesc toate cadourile primite de la tarile membre. Romania are o pictura reprezentand-o pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus. Mai exista diverse expozitii organizate de tarile membre, apoi exista un loc unde sunt sutinute momente artistice de reprezentantii diferitelor tari. Mai exista si un spatiu unde li se iau interviuri reprezentantilor din Parlamentul European. Totul pare perfect si bine pus la punct.
Bruxelles – un oras in care copiii nu se harjonesc niciodata
In Bruxelles gasesti si aspecte negative. Aproape de cladirea Parlamentului European poti zari cersetori, unul dintre ei chiar l-a ”alergat” pe unul dintre cameramanii din grup, revoltat fiind ca a fost filmat. Putin mai incolo, era o cersetoare care a recunoscut ca a venit din Cluj.
Sunt si cartiere rau famate, cartiere ale homosexualilor, dar si cartiere unde se petrec atat de multe infractiuni incat nici politia nu are curaj sa patrunda si sa faca ordine. Exista si o strada a placerilor – ”Rosie” – unde prostituate imbracate doar in lenjerie intima isi asteapta clientii.
Apoi, in metrou ori in tren e imposibil sa nu te lovesti macar de un chip ciudat care iti inspira teama, alcoolici sau drogati sunt si la ei. In schimb, pe strazile din Bruxelles sunt putini copii. Te surprinde sa nu vezi pusti fugind cu ghiozdanele in spate, sa ii urmaresti harjonindu-se, la fel cum se intampla in Baia Mare. Ai impresia, ca acolo niciun localnic nu trece prin varsta copilariei, ci ajunge direct adult. Copiii pe care ii vezi par adusi dintr-o alta lume, unde important este doar calculatorul, internetul, televizorul.
Civilizatie multa, distractie putina, dor de Maramures
In drum spre casa |
Schimbarile vor veni peste Maramures. Ar fi bine sa luam insa din occident rigurozitatea, profesionalismul, bunul simt. In rest, trebuie sa ramanem cine suntem, sa nu ne indepartam de lumea noastra simpla, de obiceiurile si traditiile noastre.
Foto: (c) Camelia Tocaci
Sursa: Camelia Tocaci