NewsIn informeaza ca, intr-o Carte Verde publicata miercuri si supusa dezbaterii publice pana la sfarsitul lunii august, Comisia face o serie de propuneri referitoare la "viitorul spatiului european al cercetarii".
"O societate a cunoasterii nu este un termen abstract", a explicat Potocnik. "Ceea ce trebuie este sa acordam UE o a cincea libertate: libera circulatie a cunostintelor", a spus el.
Comisarul considera ca "fragmentarea sistemului european al cercetarii, in functie de limite nationale sau sectoriale, reprezinta un cost inacceptabil care dauneaza eforturilor de a evolua in directia cea buna".
Janez Potocnik "vrea ca cercetatorii sa fie liberi sa lucreze acolo unde doresc in UE, fara sa se teama ca evolutia carierei lor va fi franata in raport cu a celor care raman in tara". Astfel, el a promis ca o "atentie specifica" va fi acordata statutului cercetatorilor si eventualei portabilitati a pensiilor.
Comisarul vrea, de asemenea, ca "universitatile si celelalte organisme de cercetare sa aiba libertatea de a recruta, de a alege un partener sau de a-si defini prioritatile".
Un mai bun parteneriat intre sectorul public si cel privat ramane unul dintre leitmotivurile Comisiei, pentru ca in prezent este inca "dificil pentru intreprinderi sa stabileasca parteneriate cu universitati, mai ales in alte tari decat cea proprie".
O alta pista avuta in vedere ce Comisie este dezvoltarea unor "comunitati de cercetare virtuale" – aceste puternice retele de cunoastere care pun in contact cercetatorii din mai multe regiuni pentru a se ocupa de prioritati comune.
Pentru perioada 2007-2013 cercetarea europeana beneficiaza de un buget de 54,5 miliarde de euro, reprezentand o crestere cu 60 la suta in raport cu programul precedent.
In pofida sporirii fondurilor si a celor un milion de cercetatori, Europa continua sa ramana in urma fata de Statele Unite si Japonia.
Sursa: Ioana Osan