Consiliul Judetean Maramures s-a intrunit, in 26 martie, in sedinta ca sa aprobe, printre altele, buget propriu al institutiei, adica banii pe care ii va avea de cheluiala pe parcursul acestui an. Suma aflata la dispozitia CJ si institutiilor subordonate in 2009 este de 172.850 de mii lei, din care doar 2.914 mii lei reprezinta veniturile proprii din impozite, taxe si alte contributii, iar restul sume defalcate din bugetul de stat. Modul in care s-au impartit banii intre institutii este, in unele situatii, cel putin curios, insa consilierii judeteni, indiferent de partid, nu si-au mai batut capul cu asemenea probleme si au votat hotararea fara comentarii.
Chiar daca o discutie despre buget ar putea parea neinteresanta, iar mentionarea cifrelor alocate institutiilor, obositoare, trecerea in revista a unora dintre cheltuieli, mai ales intr-un an in care se vorbeste cu insistenta despre criza economica si austeritate, poate arata maramuresenilor pe ce li se duc banii in afara limuzinei de lux cumparate de Aeroportul Baia Mare pentru necesitatile de deplasare ale presedintelui Mircea Man. Evident, in cazul unei proaste gestionari, nu doar seful CJ Maramures este raspunzator, ci e vorba de o nepasare colectiva a alesilor maramureseni fata de interesele cetatenilor pe care ii reprezinta.
Inainte de o analiza mai detaliata a cheltuielilor bugetare planificate pentru 2009, o comparatie intre importanta care se acorda unor domenii sau altora merita facuta, tocmai pentru a demonstra modul in care se gandesc „strategiile” la nivelul CJ Maramures.
De exemplu, dintre serviciile publice aflate in subordinea institutiei, alesii au alocat 462 de mii de lei pentru Salvamont si numai 250 de mii de lei pentru Centrul Judetean de Informare Turistica. Nu am nega importanta serviciului Salvamont daca activitatea acestuia ar fi si bine organizata. Seful si singurul angajat al institutiei poate fi vazut mai des prin oras la volanul masinii 4X4 cumparate de CJ decat pe carari de munte, unde s-ar putea dezvolta multe proiecte in perioadele lipsite de evenimente. Consilierii au apreciat, insa, ca Salvamontul merita mai mult decat un serviciu de promovare turistica, adica un domeniu declarat… strategic pentru economia judetului!
Nu am inteles deloc „atentia” de care se bucura doua institutii ale CJ care, din informatiile pe care le am, activeaza mai mult pe hartie, fiind folosite probabil ca paravan pentru consumarea unor fonduri bugetare. Agentia Urbanet a primit 180 de mii de lei, iar Centrul de informare si consiliere ”Pentru Voi”, 330 de mii de lei.
Ca o continuare, ar merita mentionat faptul ca Spitalul de Boli Infectioase din Baia Mare a primit mai putin – numai 300 de mii de lei, iar Spitalului Judetean de Urgenta i s-au alocat 900 de mii de lei. Poate alesii judetului considera ca maramuresenilor consilierea si vorbele bune le lipsesc mai mult decat serviciile moderne de asistenta medicala. Parca logo-ul „Pentru Voi” ar suna mai bine la astfel de sume pentru un proiect social sau de sanatate, dar cine sa-si bata capul cu asemenea probleme, cand consilierii care au painea si cutitul in mana se gandesc Vorbe pentru Voi = Bani pentru Noi?
Un alt lucru de semnalat ar fi aplecarea, fatarnica si aceasta, pentru cultura a alesilor maramureseni, care au alocat si in acest an fonduri exorbitante Bibliotecii Judetene ”Petre Dulfu” (3.550 mii lei), care a ajuns sa aiba 104 angajati, aproape cat intregul for de conducere a judetului Maramures! Sume mai mici au primit Muzeul de Mineralogie (2.140 mii lei), Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie si Muzeul de Etnografie (1.550 mii lei), Ansamblul ”Transilvania” (1.475 mii lei), Revista de Cultura ”Nord Literar” (136 mii lei) etc. Important este ca managerii acestor institutii chiar sa foloseasca banii cu cap si nu cum a facut fosta conducere a Muzeului Judetean, care este cercetata de catre oamenii legii pentru o frauda de 1 milion de lei noi, adica aproape echivalentul sumei care se aloca intr-un an pe programul scolar ”Lapte si corn”.
In buget s-au mai prevazut alocarea a 7.081 mii lei pentru plata personalului neclerical si 2.800 mii lei pentru sport. Cele mai mari fonduri urmeaza sa le primeasca Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, care are un buget mamut de 28.300 mii lei, din care 22.000 mii lei sunt cheltuielile de personal. In acelasi timp, pentru intretinerea drumurilor s-au prevazut 18.000 mii de lei, pentru cheltuielile de capital ale CJ – 1.500 mii lei, iar Aeroportul Baia Mare are alocati 3.735 mii lei pentru cletuielile curente si 2.400, pentru investitii.
Austeritatea bugetara nu se va resimti prea mult la nivelul angajatilor din administratia publica, care vor trece lejer peste criza financiara ce face ravagii in economia judetului. La CJ Maramures, de exemplu, functionarilor publici li s-au mentinut sporurile, iar sefilor nu li s-au taiat primele. Mai mult, la cheltuielile salariale in bani s-au prevazut 430 mii lei pentru indemnizatiile platite unor persoane din afara unitatii, desi CJ este una dintre institutiile cu un numar mare de angajati, aproape 150.
In desfasuratorul cu cheltuielile, sunt prevazute sume importante pentru salarii, iar dupa cum reiese din bugetele pe servicii, agentii si alte institutii salariatii, luati la gramada, nu au de ce sa protesteze pentru ca lefurile le vor veni fara probleme, ca doar sunt angajati la stat. Cat produc ei si de unde vin banii din care sunt platiti am scris mai sus: majoritatea din impozite, taxa pe valoarea adaugata si alte taxe colectate, in anul 2009 mai mult cu biciul, de la firme si cetateni.
Din buget nu lipseste nici lista de achizitii pe 2009, iar dupa cum rezulta din ea, precum si din listele din anii precedenti, in unele servicii calculatoarele, imprimantele si alte obiecte de birotica ar putea sta stiva la cat de des s-au cumparat. Firesc, ca sirul achizitiilor nu s-a intrerupt nici in 2009, in ciuda crizei, prin urmare vor exista fericiti posesori de laptopuri, camere digitale, videoproiectoare, imprimante, motoferastraie, grape etc. Ca doar si firmele prietenilor trebuie sa traiasca…
Cele mai multe cheltuieli urmeaza se se faca prin proiectul Granita MM (botezat din varful pixului, fara un strop de inspiratie). Bani sa iasa!… si ies, caci valoarea bunurilor achizitionate este 2.853,82 mii lei. CJ va cumpara din acesti bani un TAF, doua tractoare, un autocamion, un autovehicul de teren, cateva motoferastraie de diverse tipuri. Printre achizitii mai figureaza un plug reversibil si un plug purtat, o grapa cu disc si una cu dinti, doua calculatoare cu licente, tot atea imprimante color, bineinteles birouri, care urmeaza sa fie dotate si cu videoproiector, ecran de proiectie electric de perete, ecran de proiectie cu plasma, sistem de traducere simultana etc. In acelasi proiect, Granita MM, sunt prinse cheltuieli de 201 mii lei pentru realizarea unei pagini web dedicate, precum si reparatii capitale la centru operational.
Acest proiect este cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinatate Romania-Ucraina, Phare CBC 2006 cu suma de 792.000 euro si se derulează in perioada 23.08.2008 – 23.10.2009.
CJ a informat ca proiectul „GRANITA MM – Dezvoltarea şi managementul infrastructurii de frontieră” abordează două teme majore ale regiunii de granita Maramures-Zakarpatia-Ivano-Frankivsk, respectiv pe de o parte cresterea accesibilitătii, iar pe de alta parte imbunătătirea securitătii celor două comunităti
Pe langa proiectul Granita MM, mai sunt si altele Ecotur, Magic, MiniEurope. Si in cazul acestora cele mai importante cheltuieli sunt cu imprimantele, ecranele cu plasma, statii de videoconferinte, videoproiectoare, notebook-uri, sisteme de traducere si de calcul etc.
Achizitii se vor face si in Centrul Judetean ”Pentru voi”, care, daca am bagat bine de seama, schimba anual tehnica de calcul. De data aceasta s-au trecut pe lista de achizitii 13 computere, 2 notebookuri si, bineinteles, nelipsitele videoproiectoare si mutifunctionale laser.
Nu lipsesc nici comenzile pentru SF-uri (Studii de Fezabilitate, in limbaj administrativ), mai ales ca CJ si-a dovedit priceperea in a produce maculatura. Multe din studiile si analizele comandate pe bani grei se duc in fiecare an pe apa sambetei fie din cauza inutilitatii lor, fie a lucrarilor neprofesioniste executate dupa ureche, fara respectarea acestor documentaii in care s-a investit atat… Dar si firmele de consultanta trebuie sa traiasca, mai ales „baietii destepti”. Anul acesta se dau bani pentru:
– studiul privind gradul de satisfactie a turistilor si cel referitor la turismul in zona transfrontaliera romano-ucraineana – 81 mii lei
– analiza criteriala a valorilor traditionale sau recente din zona Lapus, zona Codru, zona Chioar, zona Maramuresului istoric
– studiu de fezabilitate pentru portalul e-sanatate si un altul pentru e-administratie
Pe lista de cheltuieli mai figureaza 1.000 mii lei pentru reparatii capitale la sala de sedinte a CJ, adica vreo 250.000 de euro, situatie oarecum surprinzatoare, pentru ca daca este vorba de sala mare a Prefecturii inseamna ca aceasta a fost preluata in proprietatea CJ. Aceeasi suma este prevazuta de la buget si pentru reparatii capitale la cladirile Apararii Civile de pe strada Avram Iancu din Baia Mare.
Vestea buna e ca macar la angiograful de la Spitalul Judetean Baia Mare, despre care s-a vorbit mult in campania electorala de la parlamentare, nu s-a renuntat, fiind prinsa la cheltuieli suma de 1.100 mii lei. E bine si asa, chiar daca banii investiti in sanatate sunt aproape la acelasi nivel cu suma pe care alesii maramureseni au prevazut-o pentru a-si moderniza locul de munca in care vin o data pe luna sa mai ridice mana si sa incaseze indemnizatia.
Sursa: Meda Muntean