Parlamentarii maramureseni din opozitie sustin ca forma buget gandita de catre guvernanti pentru 2012 va aduce mai multa austeritate in viata romanilor. Deputatul PSD Florin Tataru si senatorul liberal Liviu Titus Pasca au aratat astazi, 27 octombrie, ca la Bucuresti se discuta despre inghetarea salariilor si a pensiilor, in ciuda promisiunilor de indexare facute pentru anul viitor. Cei doi au aratat ca USL se va opune unei asemenea decizii si au prezentat o lista de „revendicari bugetare” care vor fi propuse la centru.
“Se preconizeaza un nou an de austeritate, pe spinarea cetatenilor”, a afirmat Tataru, completand ca USL cere indexarea pensiilor cu rata de inflatie, plus 5% din nivelul salariului mediu.
Pe lista de masuri economice, USL a plasat reducerea contributiilor la asigurarile de sanatate cu 10 procente, dar si scaderea TVA la mai multe produse si in special la alimentele de stricta necesitate. “Cerem si reducerea TVA pentru agricultura – 9% sa mearga la bugetul de stat iar 15% sa se reintoarca la agricutori”, a aratat Pasca.
Intre “revendicarile” prezentate de uselistii maramureseni se mai numara cresterea sprijinului pentru cofinantarea proiectelor europene, dar si taierea cu 50% a cheltuielilor publice cu bunuri si serviicii.
“Trebuie eliminate investitiile neeficiente, cum sunt bazele de sport in comune care nu au apa si canalizare. Nu e posibil sa fie taiate veniturile categoriilor defavorizate, cum sunt pensionarii, si sa se faca astfel de constructii nejustificate”, a mentionat Tataru.
Cei doi parlamentari USL au aratat ca un amendament la proiectul de lege privind bugetul va fi si cel privind utilizarea fondurilor de rezerva aflat la dispozitia Guvernului, care desi sunt prevazute pentru situatii de catastrofa si risc, sunt impartite prin rectificare administratiilor locale.
Propunerile USL sunt privinte cu reticenta de catre reprezentantii puterii, care in repetate randuri au aratat ca acest tip de masuri nu sunt justificate economic intr-o perioada de criza si ca partidele din opozitie incearca doar sa manipuleze electoratul prin avansarea acestor idei.
Termenul prevazut de lege pentru prezentarea in Parlament a proiectului de buget este 15 octombrie. Guvernantii nu au transmis datele catre camere nici pana in prezent, premierul Emil Boc anuntand presedintii Senatului si Camerei Deputatilor ca schita actului normativ intarzie deoarece abia in a doua parte a lunii erau programate intalniri cu reprezentantii FMI, respectiv cu cei ai Comisiei Europene, pentru stabilirea indicatorilor macroeconomici.
In privinta pensiilor, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a anuntat ca isi doreste pentru 2012 ca acest tip de venituri sa fie crescut cu 6,5%, dar a recunoscut ca a transmis la Ministerul Finantelor, in vederea intocmirii proiectului de buget, si varianta in care pensionarii vor ramane cu aceleasi sume de bani pe care le primesc in prezent.
Sursa: Larisa Cordea