Vezi VIDEO
Medicii de familie din Maramures spun ca bugetul alocat acestui sector din Sanatate, potrivit contractului cadru, nu va ajunge decat pana in vara acestui an. Ei sunt nemultumiti, totodata, de faptul ca ministerul acorda mai multi bani cabinetelor de medicina scolara decat celor de medicina de familie.
Medicii de familie s-au intalnit azi, 17 martie, la sediul Primariei Baia Mare, unde au purtat discutii in legatura cu ordinul 44 si contractul cadru pentru 2010.
Atmosfera de inceput a fost mai putin tensionata si asta pentru ca doamnele doctor au fost cadorisite cu cate o floare de…inceput de primavara, insotita de urari de tipul „ sa aveti o valoare a punctului cat mai mare”, spre amuzamentul celor prezenti.
Dupa momentul de relas, medicii de familie au trecut la discutarea problemelor. Primul punct a fost cel referitor la ordinul, care prevede ca orice consultatie, care nu necesita urgenta ,sa se faca doar cu programare. In aceasta privinta, majoritatea medicilor a considerat ca ordinul este binevenit. De altfel, multi dintre ei au aplicat deja aceasta masura, sustinand ca este mult mai usor de lucrat in acest mod.
Augustin Balc, vicepresedintele Patronatului Medicilor de Familie Maramures, a aratat apoi ca sumele destinate cabinetelor de medicina scolara sunt mai mari decat cele alocate cabinetelor de medicina de familie.
„In prezent, ministerul sanatatii si consiliile locale acorda pentru functionarea unui cabinet de medicina scolara suma de minimum 10.700 de lei pe luna, pe cand unui cabinet de medicina de familie i se aloca in medie 8.007 lei”, a precizat Balc.
Punctul fierbinte al intalnirii a fost, insa, cel legat de contractul cadru, care ii nemultumeste pe medicii de familie. Gheorghe Lascu, presedintele Societatii Medicilor de Familie din Maramures, a punctat faptul ca bugetul este la nivelul celui de anul trecut, iar banii sunt insuficienti.
„Din pacate, aceste fonduri sunt insuficiente, pentru ca anul trecut, deja in ultimul trimestru au fost angajate credite. Cu siguranta, banii vor ajunge in acest an doar pana la vara”, a explicat Gheorghe Lascu.
Potrivit acestuia, medicii de familie au inregistrat dificultati financiare inca din trimestrul IV al anului trecut, iar banii folositi deja se vor scadea din bugetul acordat pe acest an.
Un alt subiect discutat a fost sistemul de coplata, care va intra in vigoare cel mai probabil la 1 aprilie. Aceasta masura a fost dezbatuta inca de anul trecut. Atunci se preconiza ca o consultatie la medicul de familie sa coste 5 lei, iar la medicul specialist 10 lei. Totodata, pentru fiecare analiza de sange sa se achite un leu si 100 de lei sa reprezinte taxa pentru o saptamana de spitalizare.
Potrivit lui Alexandru Deac, presedintele CAS Maramures, aceasta coplata a serviciilor medicale se va introduce curand. „Coplata unor servicii se va face cu «tichete moderator», care se vor tipari in triplu exemplar si vor fi distribuite furnizorilor de servicii medicale. Ei le vor completa, un exemplar va ramane la pacient, unul la furnizor si altul la casa. Bilantul se va face odata cu sfarsitul de luna”, a declarat Alexandru Deac.
El a mai aratat ca masura este similara cu cele din tarile vecine, europene. „Este o necesitate, avand in vedere situatia din comunitatea europeana. Coplata se foloseste atat in Europa de Vest, cat si in Europa de Est. Facand o comparatie cu o tara apropiata si vecina, Ungaria, la o consultatie de medicina primara se deconteaza ca si coplata 1,2 euro, iar o zi de spitalizare 1,2 euro”, a mai spus Deac.
Sursa: Angela Sabau