Cei 22 de consilieri locali prezenti la sedinta de azi, 31 martie 2009, a Consiliului Local Baia Mare au votat in unanimitate proiectul de hotarare privind Bugetul municipiului pe 2009. De la apel a lipsit doar Dumitru Matei, a carui prezenta nu putea decat sa… distruga unitatea de pareri din plen, pentru ca el s-a declarat impotriva modului in care a fost construit bugetul Baii Mari pe anul in curs si, prin urmare, ar fi trebuit sa voteze ”contra”. Dupa prezentarea principalelor informatii despre buget, sustinut de primarul Cristian Anghel, s-a trecut la vot fara obiectiuni, astfel ca municipalitatea va avea la dispozitie peste 55 de milioane de euro in 2009, asta in cazul in care va reusi sa obtina veniturile pe care si le-a propus si care sunt egale cu cheltuielile (246.573 mii lei).
Alesii municipali au ascultat in liniste expunerea primarului Cristian Anghel, unii s-au mai strambat, dar, in final, au acceptat sumele inscrise in proiect si care, teoretic, reprezinta ”cartea de capatai” a Baii Mari, pentru ca de banii pusi pe hartie depinde calitatea serviciilor publice oferite locuitorilor municipiului, de la cei din centrul urbei pana la cei care stau langa Craica ori fostul combinat Phoenix.
Pana si consilierul local Vasile Vlasin, care in interventiile publice a criticat bugetul, a renuntat sa mai spuna ceva si a votat ”pentru”, sustinand pe mai departe ca proiectul nu este realist. ”Este ca si cum mi-as propune sa imi cumpar Mercedes, dar nu reusesc sa imi iau decat un Matiz, insa, cu toate acestea, si in anul urmator eu promit in continuare sotiei si copiilor ca o sa le iau un Mercedes, desi sunt constient ca nu am bani pentru asa ceva”, a spus Vlasin.
Pe de alta parte, primarul Cristian Anghel a precizat ca bugetul este unul care tine cont atat de conditiile actuale ale economiei, cat si de nevoile municipiului. El a aratat ca sunt domenii care urmeaza sa fie afectate, precizand ca s-a tinut cont de previziunile economice destul de pesimiste pe 2009. Pentru primar, votarea in unanimitate a bugetului reprezinta o noua victorie politica, dar, in acelasi timp, se poate transforma si intr-o piatra de moara daca incasarile se vor prabusi.
Din pacate, mare parte din bani se vor duce pe plata salariilor. La invatamant, din totalul de 121.334 mii lei, cheltuielile de personal reprezinta 102.138 mii lei. In primarie, unde numarul salariatilor ajunge la 100, de asemenea se cheltuie mult cu salariile, asta si pentru ca functionarii beneficiaza de diverse sporuri, care aproape ca le dubleaza veniturile de baza. Pe langa sporuri, se pot acorda si bani din fondul de premii, ore suplimentare si alte indemnizatii. Potrivit scriptelor, in afara salariilor nete, functionarii din primarie beneficiaza de un spor de sanatate si securitate in munca de 700 de lei lunar. Cu toate acestea, media veniturilor din primarie ar ajunge undeva la 1.500 lei/angajat, ceea ce inseamna ca nu sunt chiar salarii ”babane”.
Sume mai mici s-au prevazut in 2009 la asistenta sociala, la sanatate, la cultura, recreere si religie, victima colaterala fiind Sarbatoarea Castanelor, care urmeaza sa fie organizata doar din sponsorizari.
Veniturile preconizate sa se faca in 2009 la nivelul municipiului depasesc valoarea de 55 de milioane de euro. Economistii din administratie nu s-au incumetat sa puna incasari prea mari la buget din impozitul pe profit colectat de la agentii economici, impozitele pe venit, dar au trecut incasari mai mari din impozite si taxe pe proprietati, mai considerabile din cele pe cladiri. Un plus considerabil la buget este estimat la nivelul Primariei Baia Mare si din sumele colectate din taxele pentru mijloacele de transport, administratia mizand pe 11.700 mii lei.
Exista insa si critici, multe voci spunand ca numeroase societati si chiar persoane fizice nu vor reusi sa isi achite darile catre stat in 2009 din cauza problemelor financiare. Chiar daca s-ar ajunge la blocari de conturi, s-ar putea ca acestea sa nu aduca si banii scontati de administratie.
Exista si cateva cifre care nu au tangenta foarte mare cu realitatea, pentru ca, de exemplu, veniturile din taxele hoteliere – e drept, doar in valoare de 400 mii lei – nu au fost diminuate fata de anul precedent decat cu 30 mii lei, dar toate statisticile indica o cadere in acest sector.
Parte din veniturile pe 2009 vor proveni din vanzarile de bunuri si servicii, de unde administratia vrea sa adune la buget 4.913 mii lei, grosul – adica aproape jumatate din bani – urmand sa provina din venituri din taxe administrative si eliberari de permise. In conditiile date, ar fi explicabila astfel disputa consilierilor baimareni, care au comentat destul de intens pretul la copiile xerox ale actelor aflate in Arhiva Primariei Baia Mare, adica au intrebat de ce o coala A4 sa coste 2 lei fata verso si una A4 aditionala 0,5 lei.
La pretul copiilor xerox si la tarifele de pasunat pentru bovine s-au rezumat contrele pe bani intre alesi, pentru ca in restul sedintei acestia doar au mimat interesul fata de modul in care se cheltuiesc banii publici, adica suma de peste 55 milioane de euro.
eMaramures.ro va prezenta detalii despre bugetul municipiului Baia Mare pe 2009 pe capitolele mai importante, care intereseaza intreaga comunitate, precum si investitiile care sunt preconizate sa se faca pe parcursul anului.
Sursa: Meda Muntean