Vezi VIDEO
Mai putini bani pentru intretinerea drumurilor judetene, dar si pentru primariile maramuresene. Autoritatile judetene au aratat ca in acest an, desi in cifre, bugetul alocat de la nivel central, Maramuresului este mai mare, totusi o buna parte a fondurilor vor fi dirijate spre achitarea salariilor personalului din subordine, deoarece va trebui avuta in vedere si majorarea de 7,4 % intrata in vigoare la finele anului trecut.
Proiectul de buget pentru acest an prevede o crestere cu cinci milioane de lei a fondurilor fata de cele existente in 2012. Astfel, de la 333 de milioane de lei, bugetul judetului va porni de la 338 de milioane de lei. Cu toate acestea, autoritatile maramuresene nu sunt deloc optimiste cand vine vorba despre anumite capitole sau despre derularea proiectelor de investitii, aratand ca majoritatea banilor se vor indrepta spre cheltuielile de personal, in conditiile in care la lefurile bugetarilor din subordine va trebui aplicata si majorarea de 7,4 % intrata in vigoare din decembrie 2012. La limita sunt insa si banii prevazuti pentru intretinerea drumurilor judetene, fiind acoperite doar 63 % din fondurile de care ar fi nevoie.
“Partea cea mai proasta e la intretinere de drumuri judetene si comunale, unde avem o scadere atat in 2012 cu 36 %, cat si in 2013 cu 37 %. Intretinerea retelei de drumuri de aproximativ 200 de km e undeva in aer astazi. Consiliul Judetean nu a primit fonduri, iar firma care a fost castigatoare a fost contestata”, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures (CJ), Emil Marinescu.
Neacoperite sunt insa si bugetele altor institutii aflate in subordinea CJ. De exemplu, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului exista acoperite 96 % din fondurile necesare, in timp ce la asistenta persoanelor cu handicap exista asigurate 91 % din venituri. Nici primariile maramuresene nu vor primi bani suficienti pentru investitii, deoarece majoritatea fondurilor vor fi directionate inspre stingerea arieratelor.
“De exemplu, sumele alocate pentru bugetele locale pe formula e in scadere cu aproximativ un procent. Sumele de echilibrare care vor veni pentru dezvoltare sunt putin mai mari fata de 2012, dar care au si ele in acest moment o adresa pe care am primit-o de la Ministerul Finantelor, ministrul delegat cu bugetul de a acoperi intai arieratele”, a adaugat Emil Marinescu.
De altfel, primarii sunt convinsi ca vor avea un buget mai mic si ca abia isi vor putea desfasura activitatea, desi au aratat ca au depus proiecte de dezvoltare a comunitatilor. Investitiile propuse risca sa ramana doar pe hartie.
“Ele vor fi cu mult mai mici, am mai spus si nivelul cotelor defalcate din TVA si impozitul pe venit repartizate de la nivel central au fost mai mici decat in 2012, si sigur ca asta va aduce niste greutati in modul in care ne vom gestiona noi bugetele. Sunt anumite capitole bugetare, la care alocarile din start sunt sub necesar. E cazul asistentei persoanelor cu handicap, unde e acoperit necesarul doar in proportie de 50-52 %, restul urmand sa fie acoperit din bugetul local, lucru ce e imposibil de realizat”, a declarat primarul comunei Cicarlau, Vasile Zete.
La randul sau, primarul din Dragomiresti, Vasile Cosor a precizat ca fondurile care vor veni de la bugetul judetean sunt insuficiente. „Sunt mici. Nu ajung sa acopere nici arieratele, nimic. Si sunt intr-o situatie dificila, am datorii la apa, la canal, e dezastru”.
Proiectul de buget pentru acest an urmeaza sa fie discutat abia in prima saptamana din luna aprilie, atunci cand ar putea sa fie aprobat de consilierii maramureseni.
Sursa: Camelia Tocaci