Vezi VIDEO
Consilierii judeteni l-au convocat astazi pe presedintele administratiei judetene, Zamfir Ciceu, pentru a da explicatii vizavi de proiectul de buget elaborat pentru anul 2015. Bugetul alocat de Consiliul Judetean Maramures pentru acest an este de aproximativ sapte sute milioane de lei, bani care vor fi distribuiti atat spre sectorul drumurilor judetene cat si pentru unitatile medicale care sunt in subordinea administratiei judetene.
La sedinta de informare, sefii centrelor de incluziune sociala din judet au cerut finantari in plus pentru modernizarea unitatilor, lucru care s-a intamplat si in cursul anului trecut. De aici, rezulta doar un singur lucru. Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, nu este interesat de investitii in domeniul invatamantului pentru copii cu nevoi speciale.
Consilierii judeteni au aflat despre distribuirea sumelor pe diferite segmente cu cateva minute inainte de inceperea intalnirii. Cum niciunul dintre ei nu a inteles elaborarea schemei de repartizare a sumelor au inceput intrebarile. Raspunsurile, si ele incomplete, au venit de la Ana Glodan, directorul executiv al Directiei Economice din cadrul Consiliului Judetean Maramures.
“Prin legea bugetului de stat aprobata pe anul 2015 s-a modificat modul de repartizare pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor de echilibrare astfel si pentru judetul Maramures sumele sunt repartizate. Ne-au ridicat la sume de echilibrare in completarea veniturilor proprii la 80 de milioane de lei, ceea ce inseamna, in comparatie cu anul trecut, suntem la nivelul bugetului definitiv al anului 2014. Deci, aceasta formula de repartizare a avantajat judetul Maramures avand in vedere ca in rectificarea de anul trecut, pe TVA de drumuri pentru intretinerea drumurilor judetene noi am obtinut 8 milioane de lei. Comparand buget de an pe 2014 cu cel pe 2015 cu acest 8 milioane suntem in plus pe echilibrare”, a declarat Ana Glodan, director executiv al Directiei Economice din cadrul Consiliului Judetean Maramures.
La intalnire au fost invitati si directorii de la institutiile care apartin de Consiliul Judetean, unitate care le furnizeaza bugete pentru acest an. Sefii centrelor scolare pentru educatie incluziva au solicitat insa sume in plus pentru modernizarea si reabilitarea centrelor. Au facut acelasi lucru si in cursul anului trecut insa doleantele lor nu au fost ascultate de nimeni, ramanand astfel cu aceleasi conditii precare.
“Tinand cont de cladirile vechi in care functionam, incalzirea, deci functionam cu doua centrale pe lemn, sunt costuri enorme pentru perioada de iarna. Astfel, solicitam in plus la capitolul reparatii, pentru cele doua centrale, aproximativ 100 de milioane de lei. Daca se poate”, a declarat Valer Griga, directorul Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva Viseu de Sus.
“Ne descurcam cum putem dar am vrea ca pe viitor sa tineti cont si de dorinta Scolii Gimnaziale Speciale. Avem 35 de randuri de clase, avem clase in care functionam cu perete, cu un paravan sunt despartiti copilasii, clasele intre ele si am vrea sa asezam odata scoala speciala sa fie foarte bine si perfect din punct de vedere si al sistemului educativ si al partii materiale pe care dumneavoastra ne-o asigurati”, a declarat Tincuta Hossu, directorul Scolii Gimnaziale Speciale Baia Mare.
Conducerea Consiliului Judetean va supune dezbaterii in comisie a problemelor ridicate de scolile speciale din judet. Daca nu s-a gasit o solutie pentru sistemul educational special timp de un an de zile este greu de crezut ca aceasta ar urma sa se gaseasca de pe o zi pe alta.
Sursa: Simona Vasiac