Vezi VIDEO
Finantistii maramureseni au inceput cu stangul noul an. Incasarile inregistrate in prima luna din 2014 au fost mai mici decat planul stabilit de la nivel central, programul fiind realizat in proportie de 89%. Reprezentantii Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures motiveaza ca la buget au fost atrase venituri mai putine din cauza intrarii in insolventa sau in faliment a mai multor contribuabili. In plus, 12 mari societati au fost transferate la Directia Marilor Contribuabili din Bucuresti, astfel incat acestea nu mai cotizeaza la nivel de judet.
Incasarile la bugetul consolidat al statului din ianuarie 2014 au fost mai mici cu 1,3% fata de prima luna din 2013. Scaderi ale veniturilor s-au inregistrat si la bugetul asigurarilor sociale de stat si la bugetul fondului pentru somaj. Finantistii maramureseni n-au stat mai bine nici cu incasarile aferente impozitului pe venit care au fost mai mici cu aproape 8% fata de ianuarie 2013, in timp ce din accize s-au incasat cu aproape 500.000 de lei mai putin.
Oficialii Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures motiveaza ca de vina pentru incasarile slabe ar fi transferarea unor mari societati in evidentele Directiei Marilor Contribuabili. Judetul ajunge astfel sa fie vaduvit de fonduri importante care veneau luna de la luna de la aceste persoane juridice.
„De la Administratia Judeteana a Finantelor Maramures au fost transferati un numar de 12 contribuabili, persoane juridice, la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili Bucuresti, un fenomen care se intampla in fiecare an. Acest fapt, vizavi de cele ce spuneam inainte, fata de program si de nerealizari, are influenta sa zicem negativa in incasarile lunii ianuarie 2014. Au avut in 2013 un cuantum al obligatiilor fata de bugetul consolidat de 84 de milioane de lei, aproximativ 7 milioane de lei declarate si incasate/luna”, se justifica seful Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures, Ioan Popa.
Pe de alta parte sunt aratate cu degetul si firmele care au intrat in faliment sau in insolventa. Acest lucru a avut efecte negative chiar si asupra altor agenti economici care n-au mai reusit sa-si recupereze creantele de la societatile declarate in procedura de faliment sau insolventa.
„Unele din motivele ce au dus la aceste nerealizari se datoreaza si cresterii semnificative a contribuabililor intrati in insolventa si faliment. Astfel, in luna ianuarie 2014, la un numar de 38 de contribuabili a fost deschisa procedura prevazuta de legea insolventei, din care 17 in insolventa si 21 in faliment, acest fapt ducand la intrarea in impas si a altor agenti economici furnizori de bunuri si servicii, care au inregistrat pierderi din cauza nerecuperarii creantelor de la cei mentionati inainte”, mai spune Ioan Popa.
Pentru a incerca sa atraga bani la buget, finantistii au recurs si la masuri drastice, transmitand 480 de somatii catre rau-platnici si instituind ulterior popriri in 63 de situatii pentru recuperarea sumei de 350.000 de lei.
Sursa: Camelia Tocaci