Vezi VIDEO
Postasii maramureseni risca sa ramana fara salarii la finele acestui an. In plus, pana atunci lefurile factorilor postali ar putea fi diminuate cu circa 10%. Liderii de sindicat din cadrul Oficiului Judetean de Posta Maramures i-au semnalat astazi, 15 iunie, ministrului delegat pentru dialog social ca desi a trecut jumatate din anul 2015, compania nu are inca un buget de venituri si cheltuieli aprobat, ceea ce cauzeaza mai multe probleme de ordin financiar.
Liderii de sindicat ai postasilor maramureseni au semnalat astazi, 15 iunie, in cadrul sedintei comisiei de dialog social ca proiectul bugetului de venituri si cheltuieli pe acest an n-a fost inca aprobat, desi au trecut aproape sase luni de la inceputul lui 2015. Problemele au inceput din toamna anului trecut cand angajatilor din Posta Romana li s-a aprobat o majorare salariala de 100 de lei. Desi in 2014 aceasta crestere n-a blocat avizarea bugetului companiei, la inceputul lui 2015 guvernantii s-au razgandit. Acestia au motivat ca proiectul de buget nu poate fi aprobat in actuala forma, deoarece e depasit indicele de crestere a inflatiei prognozat pentru acest an.
“Bugetul rectificat al anului 2014 a primit aviz favorabil si a fost aprobat prin Hotarare de Guvern. In urma acestei aprobari, la nivelul companiei a avut loc o negociere cu liderii Sindicatului Lucratorilor Postali. In urma negocierii s-a semnat un act aditional prin care salariul de baza al fiecarui factor postal a fost majorat cu 100 de lei, lucru care ne-a adus in situatia de a depasi cheltuiala salariala si de a creste fata de ce ne-a fost permis cu 1,5 %. S-a intamplat acest lucru pentru a ajunge salariul mediu in Posta Romana la 1.800 de lei. In luna ianuarie 2015 a fost trimis spre avizare Ministerului Finantelor Publice proiectul de buget de venituri si cheltuieli, dar n-a mai fost avizat , motivandu-se ca nu se respecta indicele de crestere a inflatiei prognozat pentru 2015, respectiv 2,2 %”, a explicat liderul Sindicatului Lucratorilor Postali din Maramures, Monica Zai.
Neaprobarea bugetului duce la mai multe probleme. In primul rand, lefurile postasilor vor trebui reduse cu circa 10%, ceea ce i-ar putea determina pe unii angajati sa plece din sistem. In plus, nu poate fi vorba despre niciun fel de alte investitii care se impun in vederea reorganizarii serviciilor postale.
“Acest lucru limiteaza cheltuielile pana la 90% din media lunara a cheltuielilor bugetate anul trecut, ceea ce inseamna ca sumele care reprezinta cheltuielile salariale trebuie reduse cu 10%”, a mai spus Monica Zai.
La randul sau, liderul Blocului National Sindical Maramures (BNS), Marcel Giurge a mai aratat ca “in acest an, compania, desi avea angajate anumite investitii si achizitii nu au fost demarate pentru ca nu avem buget. Daca nu facem o reorganizare si modernizare a Postei s-ar putea sa iesim din piata. Nu sunt salarii atat de mari incat sa mai ai de unde sa tai. Vedeti ca gasim greu salariati care sa vina inspre posta in special in mediul rural, ne straduim sa pastram oamenii, ori daca le-am lua din venituri, cu siguranta ar mai pleca”.
Prezent la intalnirea cu liderii de sindicat, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop a declarat ca situatia Companiei Nationale Posta Romana e similara si altor companii de stat. “In Cadrul Companiei Nationale Posta Romana aplicarea cu 100 de lei duce la o majorare cu 6, 6% a fondului de salarii. Este si situatia altor companii nationale, societati comerciale unde guvernul e actionar unic sau majoritar, care intrand pe profit nu pot sa faca o majorare mai mare de 3,2%. In acest context nu se putea aproba niciun fel de buget de venituri si cheltuieli”, a precizat Liviu Marian Pop.
Ministrul maramuresean le-a dat asigurari sindicalistilor ca in cursul zilei de maine, 16 iunie, va discuta pe aceasta tema cu conducerea Companiei Nationale Posta Romana si cu ministrul Finantelor Publice pentru a se debloca bugetul de venituri si cheltuieli al Postei Romane.
Sursa: Camelia Tocaci