Consilierii judeteni din Maramures au reusit o adevarata performanta, pentru ca au aprobat bugetul judetului in numai 10 minute. Operativitatea alesilor este greu explicabila, dar se datoreaza cu certitudine faptului ca in Maramures nu mai exista opozitie, cel putin in CJ, pentru ca PNL si PSD – prin numarul de membri in forul adiministrativ, UDMR – prin alianta si PDL – prin presedintele Mircea Man sunt la putere.
Alesii din cele patru formatiuni s-au inteles de minune pe banii de la buget si, binenteles, nu s-au abtinut de a-si pune amprenta politica, doar ca aceasta a fost mai diluata tocmai de ”inghesuiala” de la putere. Consilierii au aprobat azi, 11 martie, repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale ”a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat destinate echilibrarii bugetelor locale, in suma de 10.122 mii lei”. Din formularea hotararii – ”unor sume” si ”unele venituri” reiese ca nu au fost repartizati toti banii, ceea ce ar putea sugera ca fie mai urmeaza o impartire, fie ca alesii vor sa transmita un mesaj optimist, in plina criza economica, primarilor maramureseni.
Suma impartita reprezinta totalul din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale (22%) – 5.160 de mii de lei si sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale – 4.962 mii lei. Din acest total, 1.043 mii lei au fost alocati municipiilor, 2.480 – oraselor, iar 6.599 – comunelor. In medie, alesii au considerat ca nevoile unui oras se incadreaza in 1.000 mii lei, iar ale unei comune in 500 mii lei.
Fara niciun leu la aceasta repartizare au ramas Borsa, Seini, Ardusat, Barsana, Calinesti, Copalnic Manastur, Grosi, Lapus, Leordina, Miresu Mare, Moisei, Poienile de sub Munte, Repedea, Sacel, Sieu, Sisesti, Stramtura. O justificare ar fi ca respectivele localitati au fost favorizate de indicii care conteaza in repartizarea automata facuta de Directia Finantelor Maramures – din sumele defalcate din TVA si din cota de 22% si care se aloca dupa criteriile din legea 273/2006.
Suma impartita de Directia Finantelor a fost de 56.556 mii lei, iar printre favorite calculelor matematice au fost, bineinteles, localitatile excluse azi din calcul. Marele castigator a fost orasul Borsa, unde s-a semnalat “raiul bugetar”, dupa ce localitatii i s-au alocat 4.221 mii lei, cat patru orase la un loc.
Oricum, dupa modul in care s-au alocat azi banii de la buget, ar fi de semnalat ca in vreme ce municipiul Baia Mare a primit 154 mii lei, Sighetu Marmatiei a obtinut 889 mii lei. Pentru o comparatie, Baia Mare a beneficiat de aproximativ aceleasi sume ca si comunele Baita de sub Codru, Baiut, Coas, Desesti, Grosii Tiblesului sau Rozavlea, care au cheltuieli cu mult mai mici decat ale municipiului resedinta de judet. E adevarat ca Baia Mare are veniturile cele mai mari din tot judetul, insa si nevoile sunt altele.
Top 10 localitati cu cei mai multi bani alocati de la buget
1. Borsa (4.221 mii lei)
2. Poienile de sub Munte (2.591 mii lei)
3. Moisei (2.454 mii lei)
4. Copalnic Manastur (1.392 mii lei)
5. Repedea (1.314 mii lei)
6. Sighetu Marmatiei (1.312 mii lei)
7. Viseu de Sus (1.291 mii lei)
8. Rona de Sus (1.143 mii lei)
9. Tautii Magheraus (1.122 mii lei)
10. Seini (1.110 mii lei)
Sursa: Meda Muntean