Suma mare de bani alocata de la bugetul de stat pe 2009 pentru lacasele de cult din Romania a starnit numeroase comentarii, iar parlamentarii au fost acuzati ca au favorizat preotii si bisericile intr-o perioada in care altele ar fi trebuit sa fie prioritatile. In opinia multora, cresterea bugetului de salarii pentru preoti cu procentul promis profesorilor, adica 50%, reprezinta o sfidare, iar cresterea cu aproape 60 de milioane de lei la fondul pentru biserici o alta dovada a indiferentei fata de criza economica.
Maramuresul este printre judetele care au fost favorizate prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, pentru ca 36 de lacase de cult au fonduri prevazute in buget pentru intretinere si continuarea lucrarilor de constructie. Parlamentarii maramureseni au sperat sa obtina chiar mai multi bani, insa unii nu au suficiente argumente in fata colegilor pentru a argumenta nevoia de bani.
Strigator la cer este ca, daca tot au dorit sa faca o fapta buna, parlamentarii locului nu s-au ingrijit sa obtina bani pentru conservarea bisericilor de lemn din Maramures, ci s-au orientat spre cele noi, de fapt spre preotii de la care au avut sprijin in campania electorala din toamna anului trecut.
Despre nevoia pastrarii traditiilor, despre identitatea culturala a Maramuresului, despre spiritul maramuresenilor, dar si despre necesitatea investitiilor in turism au vorbit cam toti parlamentarii din Maramures. Ajunsi in Senat si Camera Deputatilor, alesii se pare ca au uitat de unde au plecat si ca acasa sunt biserici care stau sa se darame si care daca dispar nu doar ca sterg o urma din istoria Maramuresului, dar fac ca interesul turistilor pentru judetul nostru sa scada, pentru ca nimeni nu este interesat sa vada un lacas de cult din beton ornat cu termopane.
Prin urmare, cel putin 36 de biserici din Maramures si-au asigurat la acest inceput de an o parte din banii de care au nevoie, iar la viitoarele rectificari s-ar putea sa se regaseasca din nou pe lista cu finantari. Prin urmare pe lista se afla biserici din Sapanta, Valea Muntelui, Sat Sugatag, Nanesti, Sighet, Pribilesti, Ariesu de Padure, Valea Chioarului, Lapusel, Somes Uileac, Sasar, Ciuta, Baba, Chelinta, Baia Mare, Targu Lapus si lista poate continua.
Dintre cele 806 biserici care urmeaza sa primeasca bani in urma amendamentelor admise, cele mai multe – 83 – sunt din judetul Olt. Au beneficiat de “generozitate” si judetele Suceava (58 de biserici). Cluj si Timis (cate 51), Salaj (37), Maramures (36), Bacau si Bihor (cate 33). Sumele acordate pentru biserici variaza intre 10 mii lei noi si 400 mii lei noi, suma totala fiind de 55 de milioane lei noi.
Sursa: Meda Muntean