Prima rectificare bugetara din acest an va fi efectuata la sfarsitul lunii iulie – inceputul lunii august, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea. „Fondul Monetar International vine o data in vizita la inceputul lui iunie si apoi mai vine la sfasitul lui iulie. Rectificarea se va discuta cu precadere in cea de-a doua vizita, de la sfarsitul lunii iulie. Prima rectificare va fi la sfarsitul lui iulie, inceputul lui august”, a declarat Voinea.
Potrivit ministrului citat, datele preliminare arata ca deficitul bugetar la patru luni este „undeva” la 0,3% din produsul intern brut, in scadere fata de 0,8% din PIB in perioada similara a anului trecut. Datele semidefinitive referitoare la deficitul bugetar la patru luni vor fi anuntate pe 25 mai. Pe de alta parte, Liviu Voinea a precizat ca ar trebui ca nivelul de crestere a economiei romanesti sa se reflecte si in incasarile bugetare.
„Sunt convins ca programul de restructurare al ANAF (Agentia Nationala de Administrate Fisala – n.r.) functioneaza si incasarile vor merge cel putin in ritmul in care merge si economia. Ca urmare, vor fi peste ce a fost bugetat. Cu siguranta, economia va creste mult mai mult decat scenariul pe care s-a facut bugetul de 2,2% crestere economica. Eu estimez ca in jur de 4% pe ansamblul anului si este firesc ca aceasta crestere sa se vada si in incasarile bugetare”, a precizat Voinea la RRA.
Pe de alta parte, ministrul delegat pentru Buget a explicat faptul ca pentru inundatii au fost alocate sume din fondul de rezerva si vor continua sa fie alocate fonduri pe masura ce apar necesitati.
„Ele sunt evident situatii urgente si neprevazute. Oamenii au nevoie de bani si se aloca. Tocmai, este bine ca incasarile sa fie mai mari ca sa putem aloca acesti bani fara a afecta deficitul”, a precizat sursa citata. Deficitul bugetar dupa primul trimestru al acestui an s-a redus la 0,14% din PIB, fata de 0,67% din PIB in aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Pentru 2014, autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atat pe metodologia cash, cat si pe metodologia ESA a Uniunii Europene. Romania a incheiat anul trecut cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB.
Produsul Intern Brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 3,8% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans anual inregistrat de o tara membra a Uniunii Europene, potrivit unor estimari preliminare publicate saptamana trecuta de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Sursa: Agerpres