Şeful direcţiei finanţelor Maramureş, Teodor Lupuţi, a spus că se preconizează ca următorul buget să nu mai fie repartizat de către consiliul judeţean, ci de instituţia pe care o conduce. Sumele pentru echilibrarea bugetelor locale se vor împărţi după o formulă matematică, care va lua în calcul suprafaţa localităţii, numărul de locuitori, precum şi alte câteva criterii importante, banii fiind daţi direct din conturile direcţiei.
Consilierii judeţeni din Maramureş, care fac parte din comisia de buget-finanţe, vor rămâne fără obiectul muncii, pentru că atribuţiile lor vor fi preluate de un computer. Preşedintele forului administrativ, Marinel Kovacs, a precizat că noile prevederi sunt fireşti şi se încadrează în procesul descentralizării. El a arătat că în aceste condiţii bugetul nu va mai fi un instrument politic pentru consiliile judeţene, dar ţinând cont de năravurile aleşilor e cert că presiunile se vor îndrepta spre şefii direcţiilor finanţelor, la a căror numire se ţine cont de criteriile politice.
Marinel Kovacs a precizat că modelul a fost deja testat, prin Ordonanţa 45 care prevedea ca 85% din bugetul consiliului judeţean să fie distribuit de către direcţia economică, pe baza unor criterii, şi doar 15% să fie distribuiţi efectiv de for. ”Aceleaşi criterii vor exista şi pe viitor, doar că distribuţia se va face de către Finanţe”, a declarat şeful administraţiei publice judeţene.
Surse avizate din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş au precizat însă că prevederile vor crea mari probleme în teritoriu. ”Nu va aduce nimic bun «descentralizarea» aceasta, pentru că printr-o formulă matematică nu se pot rezolva problemele unei comunităţi. Nu e totuna ca într-o localitate să fie o şcoală sau patru. Nevoile diferă de la o localitate la alta, iar multe proiecte riscă să nu mai aibă finanţere”, au explicat sursele.
Prevederile cuprinse în legea finanţelor publice locale care se referă la modalitatea de repartizare a sumelor pentru echilibrare riscă să îngreuneze şi mai mult activitatea în primării, care şi acum întâmpină dificultăţi şi se zbat să scape din datorii.
Sursa: Meda Muntean