Vezi VIDEO
La o distanta nu cu mult mai mare fata de drumul Baia Mare – Borsa, peste granita insa, tocmai in Ucraina, exista o statiune montana tot mai des vizitata de maramureseni. Tot mai multi schiori din judet au inceput sa se intereseze si chiar sa mearga in Bukovel, o statiune montana care are 50 de kilometri de partii si conditii deosebite la preturi acceptabile. Vamesii ucraineni s-au obisnuit deja cu turistii care trec granita in echipament de schi, pentru ca la fiecare sfarsit de saptamana se prezinta, inca din zori, masini inmatriculate in Maramures care au ca tinta localitatea ucrainanea aflata la circa 150 de kilometri departare de Baia Mare.
La Bokovel, acestia au facut investitii importante in infrastructura turistica, astfel incat in zona sunt si tunuri de zapada, si instalatii de urcare moderne – teleschi, gondola, dar mai ales si conditii foarte bune pentru practicarea sportului de iarna. Prin urmare, aproape ca poti sa treci cu vederea faptul ca trebuie sa te trezesti in zori ca sa prinzi o zi cat mai lunga de schi.
Schiorii maramureseni trebuie sa aiba la ei doar pasaportul. De viza nu au nevoie insa, pentru ca statutul de cetateni ai UE le confera acest drept romanilor care intra in Ucraina. In schimb, proprietarii autoturismelor trebuie sa aiba in regula actele masinii. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Maramures, Iulia Utan, a declarat ca, pentru autoturisme soferii trebuie sa prezinte cartea de identitate, certificatul de inmatriculare, cartea verde, precum si o imputernicire notariala in cazul in care altcineva este proprietar, conditie pe care trebuie sa o indeplineasca si cei care au masina in leasing.
Iulia Utan i-a sfatuit pe toti turistii care vor sa iasa din tara sa apeleze numarul 0262/959 al Politiei de Frontiera si sa ceara detalii, pentru ca la orice ora din zi si din noapte este cineva in dispecerat care poate sa le ofere informatii. De asemenea, purtatorul de cuvant al IJPF Maramures a mai aratat ca si pe site-ul institutiei – ijpfmm.ro – la sectiunea Conditii de calatorie sunt date cu privire la actele necesare iesirii din tara atat intr-un stat membru al UE, cat si al unuia din afara comunitatii europene.
Drumul pana in Bukovel, chiar daca nu este unul ”ca-n palma” chiar merita facut, pentru ca in statiunea ucraineana sunt 14 telescaune, cu patru locuri – prin urmare nu se sta la coada cu orele si nici nu se asteapta sa se mai stranga vreo 10 ca sa porneasca, sunt tunuri de zapada pe toti cei 50 de kilometri de partie – deci si conditii firesti pentru practicarea sporturilor de iarna, mai ales ca acestea sunt intretinute cu grija, iar bolovani si petice de pamant nu exista.
Potrivit datelor prezentate si pe site, in statiunea Bukovel este amplasata la o altitudine de 900 m, iar cel mai inalt punct de la care se incep partiile este de 1370 m. Sunt 61 de partii, dintre care 12 Albastre pentru (incepatori), 41 Rosii (mediu) si 8 Negre (experti). Cea mai lunga partie are 2 kilometri, insa administratorii si-au propus sa faca investitii si mai importante in infrastructura, inclusiv in unitatile de cazare si alimentatie publica. Si in prezent, conditiile si preturile pentru care se poate innopta si manca in Bukovel sunt convenabile, mai ales ca in afara de schi turistii se pot relaxa si in piscine si saune.
Sursa: Meda Muntean