Vezi VIDEO
1 aprilie 2014 ar trebui sa fie prima zi in care vor fi eliberate cartile electronice de identitate, in Romania. Asta in conditiile in care Hotararea de Guvern care prevede introducerea acestora va fi aprobata si vor fi stabilite cateva localitati in care va fi demarat proiectul-pilot. Dupa ce prima carte electronica de identitate va fi eliberata, in termen de 18 luni sistemul va fi implementat la nivel national, urmand ca ulterior toti romanii sa isi schimbe treptat buletinele de identitate pe care le detin in prezent.
Intentia privind introducerea cartii electronice de identitate exista de mai bine de 10 ani, insa deocamdata a ramas doar la stadiul de proiect. Guvernul doreste eliberarea primei carti electronice de identitate incepand cu data de 1 aprilie a acestui an, dar noul sistem presupune costuri uriase pentru dotarea cu aparatura si timp pentru schimbarea buletinelor vechi.
„Deocamdata nu stim exact data la care se vor introduce. Exista pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor o Hotarare de Guvern privind introducerea acestor carti de identitate. Daca Hotararea de Guvern se aproba pana la 1 aprilie, s-ar putea ca de atunci, serviciile pilot de evidenta a persoanelor care se vor ocupa de aceste carti de identitate, care le vor elibera primele, vor intra in functiune. De la intrarea in functiune a prime carti de identitate, se va generaliza in termen de un an si jumatate pe intreg cuprinsul tarii”, a explicat Ioan Haragas, sef serviciu evidenta persoanelor in cadrul Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Maramures.
Noul sistem prevede trei tipuri de carte de identitate: cartea de identitate simpla, fara microcip, dar sub forma cardurilor bancare, cartea electronica de identitate ce contine amprentele de la doua degete ale posesorului, si cartea electronica de identitate fara amprentele posesorului. Fiecare cetatean va avea posibilitatea sa aleaga una dintre cele trei variante de buletin la expirarea celui vechi, insa persoanele care vor detine un buletin de identitate valid la data introducerii cartii electronice de identitate nu vor fi nevoite sa si-l preschimbe.
„Pana la intrarea in vigoare a acestor carti de identitate electronice, cartile de identitate actuale sunt valabile si chiar si dupa ce intra in vigoare aceste carti de identitate, conform Ordonantei de Urgenta nr. 97/2005, republicata si modificata, actul de identitate este cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea de identitate electronica si buletinul de identitate aflat in termen de valabilitate. Deci actul de identitate, daca este in termen de valabilitate, nu va trebui schimbat, cel putin prin actele normative in vigoare la aceasta data, nu trebuie sa isi schimbe actul de identitate daca este valabil”, a mai aratat Ioan Haragas.
Microcipul incorporat va cuprinde datele de identitate ale persoanei, imaginea faciala a acesteia si amprentele digitale, in situatia in care posesorul cartii electronice de identitate alege aceasta optiune.
Cartile electronice de identitate vor fi mai mici, sub forma cardurilor bancare, vor fi tiparite pe ambele parti cu tehnologie laser si vor contine mai multe elemente de securitate decat actualele carti de identitate.
Sursa: Gabriela Kuhajda