Cu o zi inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale, prefectii au fost chemati la o videoconferinta cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mihai Capra, carea le-a cerut sa fie cu ochii in patru in ziua votului. Peste 60.000 de angajati sunt angrenati in activitatile de siguranta si ordine, fiind cea mai mare mobilizare de forte din partea ministerului, dupa cum a precizat secretarul de stat.
Prefectul Sandu Pocol a spus ca nu s-au inregistrat probleme la predarea catre primari, pe baza de proces verbal, a materialelor necesare desfasurarii procesului electoral si ca, in dupa-amiaza de azi, 5 decembrie, presedintii birourilor sectiilor de votare vor primi de la primari, tot in baza unui proces verbal, buletinele de vot, stampilele, tusierele, timbrele autocolante, iar toate cele 470 sectii de votare vor fi luate in paza de catre structurile MAI din judet.
Pentru a preveni situatia inregistrata in primul tur de scrutin la sectiile de votare speciale s-a dispus ca cel putin cinci membri ai biroului sectiei de votare speciala sa se ocupe de transcrierea datelor alegatorilor in tabelul electoral pentru a permite persoanelor sa asigure accesul la urne si sa voteze fara sa fie nevoite sa astepte un timp indelungat.
Biroul Electoral Central a comunicat ca toti operatorii de sondaj acreditati au obligatia de a nu perturba linistea si ordinea publica si de a nu interveni in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor. Acestia au acces in baza acreditarii in zona de protectie de 500 de metri a sectiilor de votare, inclusiv in cladirile in care se afla sediul acestora (coridoare, culoare, holuri), insa nu au acces in incaperea unde se desfasoara votul.
Sursa: Ioana Osan