Sfinții Constantin și Elena, sărbătoare religioasă de o importanță deosebită pentru credincioșii ortodocși și greco-catolici, este prăznuită anual, pe data de 21 mai. Se spune că datorită acestor doi sfinți creștinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise, iar ziua de duminică a devenit zi de odihnă. Datorită împăratului Constantin și a mamei sale Elena, creștinismul a cunoscut o perioadă de înflorire, cunoscută sub numele de „Epoca de Aur”, perioadă în care minți luminate au avut posibilitatea să-și expună doctrina creștină în operele lor.
Importanța acestei sărbători este dată și de legătura dintre cei doi sfinți și taina și puterea Sfintei Cruci. Înainte de înfruntarea cu păgânul Maxentiu, Sfântului Constantin i s-a arătat semnul Crucii întru biruință, pe cerul amiezii. Sfânta Elena, mama sa, a descoperit Crucea pe care fusese răstignit Mântuitorul, la Ierusalim.
Cu ocazia acestei sărbători, Consiliul Județean Maramureș, Asociația „Bun de Maramureș”, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” organizează, sub denumirea „Bun de Maramureș”, un târg de produse tradiționale. Târgul se va desfășura în perioada 21-23 mai 2021, între orele 10-18, la Muzeul Satului, situat în Baia Mare, strada Dealul Florilor, numărul 1. Vor fi prezenți meșteri tradiționali, producători locali, iar pentru copii vor fi organizate ateliere. Nu vor lipsi nici momentele artistice, care vor încânta publicul prezent, susținute de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult