Vezi VIDEO
Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant cer guvernului ca noua Lege a Educatiei Nationale sa fie dezbatuta public corespunzator, de catre toate partile implicate. Pentru ca Ministerul Educatiei a alocat doar doua saptamani acestei actiuni, sindicalistii s-au revoltat la indiferenta cu care este tratat noul pachet legislativ de catre guvernanti si au propus reprezentantilor Executivului ca in 25 martie sa nu fie derulate ore de curs, ci… dezbateri publice.
Sindicalistii nu mai vor legi votate “in pripa” de catre Parlament. Pentru ca prezinta un interes deosebit pentru intreaga opinie publica, Legea Educatiei Nationale nu poate fi dezbatuta in doar doua saptamani, sunt de parere reprezentantii cadrelor didactice.
“Din punctul nostru de vedere, este anormal sa alocam un timp atat de scurt dezbaterii publice a acestei legi, ne-ar fi trebuit cel putin o luna. Din acest motiv, am propus Ministerului sa avem, dat fiind acest interval de timp extrem de scurt, o zi speciala pentru aceasta actiune. Am ales pentru asta ziua de 25 martie, cand oricum am organizat impreuna cu celelalte federatii sindicale un miting de amploare in Capitala, la care vor participa in jur de 2.000 de persoane”, a explicat Liviu Marian Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si presedinte al organizatiei maramuresene.
Sindicalistii din judet au cerut sprijin in acest scop si reprezentantilor Inspectoratului Scolar
Judetean, cerandu-le ca de “Buna Vestire” sa dea liber la… discutii in scolile maramuresene. “Vom primi un raspuns cat de curand, pentru ca elevii si dascalii sa stie ce au de facut”, a spus Pop.
Cat despre controversatul pachet legislativ, liderul de sindicat afirma ca nu prezinta diferente majore fata de Codul Educatiei, marca Ecaterina Andronescu, dar ca necesita imbunatatiri substantiale.
Pentru ca cel mai sensibil aspect al acestei legii este cel financiar, secretarul general al FSLI a precizat ca sindicatele vor cere ministerului sa precizeze sursele de finantare pentru fiecare din prevederile din pachet.
“Vom cere Ministerului sa justifice fiecare dintre modificarile incluse in Legea Educatiei Nationale. De exemplu, daca se doreste trecerea la gimnaziu a clasei a IX-a, sa se precizeze si din ce bani se va realiza aceasta mutare. Degeaba anuntam o reforma, daca nu acordam si bani pentru sustinerea acesteia. Din acest punct de vedere, pot sa spun ca nu am avut ministru de Finante la Educatie si am fi avut nevoie de unul. Nu am avut niciun ministru al Educatiei, din acest punct de vedere, timp de 20 de ani”, a relatat Liviu Marian Pop.
Deocamdata, sindicalistii nu au primit confirmarea ISJ Maramures, conform careia elevii si dascalii vor sista cursurile in 25 martie si vor dezbate, alaturi de parinti, spinoasa problema a educatiei romanesti.
Sursa: Catalin Tineghe