Cadre medicale din 40 de spitale din România au participat joi, 16 aprilie, cu începere de la ora 11:00, la o videoconferință cu medici chinezi, pe tema tratării pacienților depistați pozitiv cu noul coronavirus.
”Apreciez buna colaborare pe care am avut-o în tot acest timp cu primarul Municipiului Baia Mare, dar și faptul că, interesul orașului Baia Mare și al județului Maramureș au primat în toate acțiunile pe care le-am dezvoltat împreună, ca parteneri și îi doresc putere de muncă și sănătate în continuare. Prin acțiuni conjugate la nivel județean, indiferent de culoarea politică, am reușit ca, până acum, să reducem impactul acestei epidemii în județul Maramureș. În aceste clipe, politica trebuie să tacă, pentru că, înainte de toate suntem maramureșeni, suntem români”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
În urmă cu o săptămână, șeful administrației județene a avut avut o conferință telefonică cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, în care a propus realizarea unui schimb de experiență între medicii chinezi și români, în scopul identificării celor mai eficiente abordări privind gestionarea pacienților cu COVID-19. Având în vedere actualitatea și utilitatea subiectului discutat pentru întreaga rețea sanitară care tratează la nivel național pacienți infectați cu noul coronavirus, s-a decis lansarea invitației și către alte unități medicale din România.
Trei spitale din Baia Mare, aflate în prima linie a combaterii pandemiei, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rusdea” Baia Mare au fost reprezentate la videoconferință de către cadre medicale.
La întrebările medicilor români au răspuns doi experți clinici de primă linie din Shanghai: profesorul Qiu Zhongmin, conducător de doctorat și director al Departamentului de Medicină de Îngrijire Pulmonară și Critică din cadrul Spitalului Universitar Tongji, precum și profesorul asociat Shen Yinzhong, medic șef al Departamentului de Infecție și Imunologie și director al Departamentului Medical din cadrul Centrului Clinic de Sănătate Publică din Shanghai.
Având în vedere că patru dintre spitalele prezente în videoconferință, și anume: Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș”, precum și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, se confruntă cu un aflux mult mai mare de pacienți infectați cu virusul SARS-COV-2, acestea au avut întâietate în a adresa întrebări. Pentru a maximiza timpul alocat videoconferinței, toate unitățile medicale participante au avut ocazia de a pregăti în prealabil întrebări pentru cei doi experți clinici chinezi.
Medicii care au luat parte la videoconferință au apreciat utilitatea informațiilor transmise de cei doi medici chinezi, care au tratat pacienți chiar în epicentrul pandemiei de coronavirus.
Și degeaba. La ce mișcare brauniana e în spitalul județean, harababura ca la balamuc prin vestiare o sa fie infectați înainte sa trateze pe cineva.