Presedintele Klaus Iohannis a declarat, dupa Consiliul European Extraordinar informal de la Bruxelles, ca Romania va contribui cu 300.000 de euro in urmatorii trei ani la Programul Alimentar Mondial pentru ajutorarea refugiatilor din taberele aflate in preajma zonelor de conflict. Seful statului a sustinut, totodata, ca ideea potrivit careia Consiliul European ar fi putut relua in discutie tema cotelor obligatorii privind refugiatii este „falsa” si „fundamental gresita”, afirmand ca ea a fost lansata din „nestiinta” de catre lideri politici din Romania.
Iohannis a afirmat ca, in ceea ce priveste tema migratiei, reuniunea de la Bruxelles a fost „probabil cea mai buna intalnire de pana acum, in care s-au discutat problemele de fond, o abordare foarte constructiva”.”
Presedintele a mentionat ca, in alocutiunea pe care am avut-o, a incercat sa enumere „tematicile care ne-au preocupat de toti”.
„In primul rand, este evident ca, daca vrem sa gestionam eficient fenomenul migratiei, trebuie sa mergem la cauza acestui fenomen, adica in zonele de criza, de exemplu, dar nu singura, zona Siria. Si trebuie sa incercam sa intervenim acolo pentru a termina conflictul si pentru a reinstaura pacea in zona. Acest lucru este destul de dificil si Uniunea Europeana, singura, cu certitudine nu poate sa faca acest lucru, dar poate contribui la acest lucru”, a spus Iohannis.
„O a doua tema pe care am reiterat-o este importanta care trebuie acordata zonelor sigure din jurul zonei de criza, de exemplu tarilor precum Iordania, Liban sau Turcia, unde se gasesc un numar foarte important de refugiati. Orice sprijin dat acestor tari da un rezultat mult mai consistent si mult mai rapid decat un sprijin acordat refugiatilor care au ajuns deja pana in Europa. In acest context, a fost reluata rugamintea din partea Inaltului Reprezentant si a presedintiei Consiliului de a veni cu un ajutor substantial pentru Programul Alimentar Mondial, care se ocupa foarte mult de refugiatii care se afla in aceste tabere care inconjoara zonele de conflict”, a spus Iohannis.
Presedintele a precizat ca Romania a decis sa aloce 300.000 de euro, pentru urmatorii trei ani, aceasta suma reprezentand „un multiplu al sumei care a fost pana acum alocata de Romania pentru acest scop”.
„Este clar ca trebuie intarita frontiera externa a Uniunii Europene, am reluat acest lucru si am subliniat ca in afara de aceasta chestiune, unde probabil va fi nevoie si de actiuni coordonate ale Uniunii, nu numai ale statelor membre, este nevoie sa combatem acele retele care se ocupa cu migrantii, cu refugiatii care vor sa treaca dintr-o tara in alta, practic traficantii de refugiati”, a mai spus Iohannis.
Nu in ultimul rand, in sedinta Consiliului European Extraordinar informal s-a discutat si despre centrele unde refugiatii vor fi inregistrati si unde vor putea sta o anumita perioada de timp, „asa numitele hot spots”.
„Aici mi-am permis sa fac propunerea sa judecam impreuna daca nu ar fi eficient ca aceste hot spots sa devina centre europene, fiindca problema nu este una nationala a tarii unde ajung refugiatii, ci este evident o problema europeana”, a spus Iohannis, precizand ca propunerea a fost „foarte bine primita” si reluata si de alti participanti.
Iohannis: Ideea ca la Consiliul European se putea rediscuta tema cotelor este fundamental gresita
Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat joi, la Bruxelles, ca ideea potrivit careia Consiliul European ar fi putut relua in discutie tema cotelor obligatorii privind refugiatii este „falsa” si „fundamental gresita”, afirmand ca ea a fost lansata din „nestiinta” de catre lideri politici din Romania.
„Este o tema falsa care a aparut in Romania, probabil din nestiinta. Nu cred ca pot sa merg atat de departe cat sa spun ca tema a fost exploatata politic de politicieni foarte cunoscuti, fiindca nu am astfel de date. Una peste alta, decizia Consiliului JAI nu a fost luata in discutie astazi. Nici nu s-ar fi putut. Consiliul European nu ar fi putut sa revoce sau sa anuleze sau sa schimbe decizia JAI”, a spus Iohannis, referitor la decizia Consiliului JAI de repartizare a imigrantilor in statele membre.
Declaratia presedintelui a fost facuta la finalul reuniunii Consiliului European Extraordinar informal de la Bruxelles.
Iohannis a precizat ca ideea reluarii temei cotelor este o informatie falsa.
„Este o informatie fundamental gresita si pe aceia in rog sa citeasca regulamentele Uniunii”, a spus presedintele.
Romania ar urma sa primeasca 2.475 de refugiati din 66.000 de extracomunitari distribuiti din Italia si Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marti de Consiliul JAI, numarul total de imigranti alocat pana in prezent Bucurestiului fiind de 4.837.
Consiliul UE a aprobat marti distribuirea in prima etapa, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in Italia si Grecia. Uniunea Europeana va stabili ulterior, pe baza aceleiasi formule, distribuirea a inca 54.000 de refugiati.
Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiati aflati in Grecia, Romania ar urma sa primeasca 1.890. Din alti 15.600 de extracomunitari aflati in Italia, Romania ar urma sa primeasca 585. Numarul total al refugiatilor care ar urma sa ajunga in Romania conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475.
Romaniei ii revin alti 2.362 de refugiati potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiati.
Potrivit propunerii precedente a Comisiei Europene, care se referea la distribuirea a 40.000, respectiv a 120.000 de refugiati, Romania urma sa primeasca in total 6.351 de refugiati. Este foarte probabil ca aceasta cifra sa fie atinsa prin repartizarea restului de 54.000 de refugiati.
Ministerul Afacerilor Interne a comunicat, marti seara, ca vicepremierul Gabriel Oprea a votat, in Consiliul JAI, impotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reiterand pozitia de principiu conform careia Romania nu sustine relocarea de refugiati pe baze obligatorii.
Sursa: Mediafax