AVAS a eliminat singura oferta pentru IAR Ghimbav
Comisia de privatizare a IAR SA Ghimbav a eliminat, la sfarsitul saptaminii trecute, oferta companiei Eurocopter SAS Franta, pentru ca aceasta nu a indeplinit cerintele impuse in anuntul de privatizare si in dosarul de prezentare.
Conform anuntului de privatizare, pot participa la negociere numai ofertantii care au avut cifra de afaceri minim 50 milioane euro in 2005, au prezentat un plan de afaceri pentru cel putin cinci ani care contine investitii de minim cinci milioane de euro.
De asemenea, ofertantii trebuie sa faca o majorare de capitale cu contravaloarea investitiilor de mediu, de 1,6 milioane euro, sa aiba experienta de cel putin cinci ani in domeniul constructii si reparatii de nave si aeronave. Pe de alta parte, nu pot participa la negocieri ofertantii care au obligatii bugetare neachitate, au primit inlesniri la plata la buget si la utilitati.
Anuntul privind oferta de vanzare a pachetului de actiuni prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile a IAR Ghimbav a fost publicat in octombrie 2006. La data limita de depunere a ofertelor, 14 decembrie 2006, doar Eurocopter SAS Franta a depus oferta de cumparare.
Compania Eurocopter (EC) are o filiala si in Romania, infiintata in 2002, la care IAR Ghimbav detine o participatie de 49%. Asigurand asistenta si intretinere pentru elicopterele EC la nivel mondial, EC Romania si-a dublat cifra de afaceri in fiecare an de la infiintare, ajungand in 2005 la 9,2 milioane de euro. (Bursa)
"Comelf " Bistrita isi propune o crestere a profitului cu 53%
Fabricantul de constructii metalice "Comelf" Bistrita isi propune pentru 2007 sa obtina un profit mai mare cu 53% decat cel inregistrat anul trecut. Veniturile estimate pentru anul curent sunt de 111,2 milioane lei, iar cheltuielile de 104,9 milioane lei.
Compania va dezvolta un program de investitii in suma de 1.121.608 euro, acesta fiind al treilea an consecutiv cand investitiile depasesc 1,1 milioane euro. In cadrul acestui program de investitii conducerea a alocat o suma pentru promovarea unor proiecte cu cofinantare din fondurile structurale europene.
"Comelf " a obtinut anul trecut un rezultat net in suma de 3.595.594 lei in crestere cu 27%, comparativ cu 2005, si o cifra de afaceri de 28 milioane euro, mai mult cu aproape 20% comparativ cu 2005. Aceste cresteri se datoreaza in principal actiunilor perseverente si constante pentru modernizare, anul trecut fiind achizitionate si puse in functiune utilaje noi, investitiile ridicandu-se la 1,4 milioane euro.
Adunarea generala a actionarilor a fost convocata in data de 17 aprilie cand s-a aprobat distribuirea catre actionari a 1,5 milioane lei din profit, dividendul brut fiind de 0,0647 lei/actiune. S-a constatat, de asemenea, ca desi profitul brut a crescut in 2006 cu 34% fata de 2005, Bugetul de Venituri si Cheltuieli nu a fost respectat.
Acest lucru se datoreaza in special majorarii pretului metalului cu 8,2%, cresterii cu peste 15% a pretului gazului metan si a gazelor tehnice de sudare. Societatea este listata la BVB (simbol CMF) si are un capital social de 13.579.505,2 lei divizat in 23,4 milioane actiuni cu valoare nominala de 0,58 lei. Actionarul majoritar este "Uzinsider" ce detine 76,63 % din actiuni. (Bursa)
Mobex Targu-Mures a anuntat un dividend net de 0,5 lei/actiune
Producatorul de mobila Mobex din Targu-Mures (MOBG) va acorda in acest an un dividend net de 0,5 lei/actiune, repartizat din profitul realizat anul trecut, potrivit unui comunicat emis de companie. Dividendul reprezinta circa 17% la nivelul ultimului pret la care actiunile Mobex s-au tranzactionat, de 2,8 lei/actiune.
Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 0,53 mil. euro (circa 1,8 mil. lei), din care o suma de 0,24 mil. euro (0,85 mil. lei) urmeaza sa fie utilizata in contul fondului de dezvoltare al companiei. Mobex are ca principal domeniu de activitate producerea de mobilier din lemn pentru locuinte si hoteluri, firma avand clienti in Italia, Franta, Germania, Rusia, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Japonia si SUA.
Mihail Popescu este actionarul majoritar al companiei, cu o participatie de 51,61% din actiuni, un alt actionar important fiind SIF Banat-Crisana, care detine un pachet de circa 14% din companie. (Bursa)
Rulmenti Barlad distribuie un dividend brut de 9,5 bani pe actiune, dupa o pauza de un an
Rulmenti Barlad distribuie 20% din profitul obtinut in 2006, de 19,23 mil. lei (5,4 mil. euro), sub forma de dividende, valoarea dividendului brut fiind de 9,5 bani pe actiune, potrivit datelor transmise de firma pe Bursa.
Pentru exercitiul financiar 2005, compania nu a acordat dividende. In 2004, actionarii au primit un dividend brut de 33,9 de bani pe actiune. Rulmenti va folosi cea mai mare parte a profitului pe anul trecut, in suma de 15,38 mil. lei (4,3 mil. euro), pentru investitii.
Firma a anuntat, in luna februarie, ca va imprumuta 3,5 milioane euro de la Banca Comerciala Romana pentru a cumpara 49% din actiunile producatorului ungar de rulmenti New MGM Company.
Rulmenti Barlad este controlata de compania turca Kombassan Holding AS, care a achizitionat, in martie 2000, de la fostul Fond al Proprietatii de Stat, un pachet de 64,34% din actiuni, in urma unei tranzactii de 31,4 milioane dolari.
Compania a obtinut in 2005 un profit net de 26,28 milioane de lei, de peste doua ori mai mare fata de castigul de 12,29 milioane de lei raportat in anul precedent. (Mediafax)
Sursa: Carpatica Invest
Sursa: Reghina Apan