O interventie chirurgicala impotriva obezitatii, care costa in SUA intre 17.000 si 26.000 de dolari, devine rentabila in minim doi ani si maxim patru ani, potrivit unui studiu publicat in American Journal of Managed Care.
Ancheta arata ca in cazul pacientilor bolnavi de obezitate extrema care au suferit o interventie chirurgicala cheltuielile pentru sanatate au tendinta sa scada, in timp ce continua sa creasca la pacientii care nu recurg la aceasta operatie. Obezitatea este adesea asociata cu aparitia diabetului, a bolilor cardiovasculare si a unor tipuri de cancer.
Studiul a comparat cererile de rambursare pentru ingrijiri medicale ale unui numar de 3.651 de pacienti obezi care au suferit o operatie intre 1999 si 2005 cu cele ale pacientilor care nu au recurs la operatie.
A reiesit ca un ”bypass” gastric, care reduce volumul stomacului si care costa 17.000 de dolari cand este realizat gratie laparoscopiei, devine rentabil in doi ani ca urmare a reducerii prescrierii de medicamente si a vizitelor la medic sau spital, potrivit autorului studiului, Pierre-Yves Crémieux, profesor de economie la Universitatea din Quebec.
In cazul unui ”bypass” realizat prin chirurgie traditionala, costul initial de 26.000 de dolari se amortizeaza in patru ani.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult