Tare mult s-au bucurat pensionarii maramureseni din minerit si metalurgie atunci cand in noua Lege a pensiilor (nr. 263/2010) s-a prevazut ca persoanele care au lucrat in conditii speciale sau deosebite de munca au dreptul la o majorare de 25%, respectiv 50% a punctajului anual in baza caruia se calculeaza pensiile. Fiecare si-a facut calculele si a ajuns la concluzia ca pensia va creste simtitor, devenind ceva mai umana, mai aproape de realitate, dupa anii munciti in conditii inumane in foarte multe cazuri.
Au trecut patru ani de atunci si numai prin campaniile electorale s-a mai actualizat minunea fara de margini. Legea a intrat in vigoare, dar majorarile cuvenite nu s-au mai facut, cineva gasind solutia ca prevederile ei sa nu fie respectate, pe considerentul ca persoanele care au lucrat in grupa I si a II-a de munca s-au pensionat in baza unor prevederi legale speciale. Ca, daca sunt speciale, nu mai pot fi normale. Au fost cativa pensionari mai curajosi care, de la aparitia legii, s-au luptat in toate instantele de judecata pentru a demonstra ca au dreptate. Si sunt destule decizii judecatoresti si hotarari ale Inaltei Curtii de Casatie si Justitie favorabile, dar sumele cuvenite intarzie sa fie achitate.
Ne-am asteptat ca parlamentarii maramureseni sa incerce sa rezolve situatia creata, sa puna chestiunea in agenda lor la rubrica prioritati, pentru ca voturile pensionarilor sau ale urmasilor acestora i-au facut domni. Dar niciunul n-a facut nimic dupa ce s-a vazut cu mandatul de ales in buzunar. Si, cand pana ce si beneficiarii prevederilor legale au uitat sau au obosit sa lupte, iata ca la orizont apare o mica speranta. Doi parlamentari au depus pe 5 decembrie a.c. un proiect de modificare a Legii pensiilor prin care urmeaza sa se puna de acord interpretarile instantelor, favorabile pensionarilor, cu textul de lege, putandu-se pune in aplicare in mod unitar. De aceste prevederi ar urma sa beneficieze persoanele care s-au pensionat in perioada 1 iulie 1977 – 31 martie 2001.
Initiatorii proiectului de lege au dat dovada de generozitate atunci cand au cuprins un asemenea interval de timp, pentru ca e greu de crezut ca mai traiesc cei care s-au pensionat inainte de 1990, dupa ce au lucrat ani multi in cele doua grupe de munca. Dar se poate interpreta si ca o reparatie morala pentru cei care astazi nu mai sunt printre noi. In ceea ce priveste impactul bugetar al aplicarii acestei propuneri legislative, trebuie sa spunem ca este unul minor, chiar daca nu s-a putut evalua, deoarece sistemul actual de evidenta al caselor de pensii nu permite o distinctie separata pentru aceasta categorie. Ba mai mult, specialistii sustin ca daca se iau in considerare deciziile judecatoresti pronuntate in favoarea pensionarilor, se estimeaza ca propunerea va avea un efect pozitiv asupra bugetului, rezultat din economiile facute la capitolul cheltuielilor de judecata platite de casele judetene de pensii!
Si atunci de ce nu s-a respectat si aplicat legea? Pentru ca traim intr-o tara in care lucrurile simple trebuie neaparat complicate pana ce nimeni nu le mai poate intelege. Se spune ca in cautarea simplitatii trebuie sa modifici tot ce se poate modifica, ba chiar sa pornesti de la zero daca nu mai poti schimba nimic. Sa speram ca initiativa celor doi alesi va fi finalizata, mai ales ca ea a fost deja semnata de peste 60 de colegi, urmand sa fie discutata in comisiile de specialitate.
Sursa: Grigore Ciascai