Vezi VIDEO
Anul trecut, in luna iulie, comuna Vadu Izei a castigat o finantare guvernamentala in valoare de 40 miliarde lei vechi, pentru realizarea retelei de apa si canalizare, prin Ordonanta 7. Au trecut opt luni, insa lucrarile nu au fost demarate. Asta pentru ca firmele participante la licitatie au inceput un razboi al contestatiilor, iar autoritatea locala este legata de maini si de picioare. Grav este ca statul a cerut inapoi avansul de 10% din suma, bani care ajunsesera in contul primariei.
Primarul comunei Vadu Izei, Gheorghe Moldovan, simte ca a pierdut printre degete banii de la guvern pentru reteaua de apa si canalizare a comunei. Si totul din cauza valurilor de contestatii ale firmelor participante la licitatia pentru adjudecarea lucrarilor.
„Sunt ingrijorat, sigur ca da. Am primit 4 miliarde lei vechi din cele 40, sa incep lucrarea, anul trecut in vara. Am tinut prima licitatie, cu sase firme. A castigat una, celelalte cinci au contestat. Am refacut licitatia, au venit 13 firme, a castigat una, alte patru au contestat. Au fost si oferte neserioase…unul dadea 5 lei/ora munca unui utilaj, cat ai da la o femeie de servici sa curete prin casa…”, a detaliat primarul Moldovan.
Exista o firma castigatoare, dar care poate fi contestata, din cauza legii achizitiilor publice, despre care primarul spune ca e foarte prost facuta. Mai mult, lucrarea nefiind inceputa, primaria a incercat sa puna cele 4 miliarde lei vechi primite de la guvern in fondul de rulment, insa nu i s-a permis. Asa ca statul si-a luat banii necheltuiti inapoi. Acum, primarul se teme ca a pierdut finantarea.
„Am auzit ca finantarile din acest an vor fi foarte politizate si ca vor fi finantate numai proiectele incepute, nu altele noi. Al nostru nu poate fi considerat…nicicum, pentru ca n-a fost inceput,” a aratat edilul.
Edilul se plange ca localitatea pierde si la capitolul turism, si la investitii din cauza lipsei retelei de apa si canalizare.
„Anul trecut, a venit o firma straina, voia sa produca aici o branza celebra. Parohia greco-catolica le-a oferit teren, totul era OK, pana s-a ajuns la apa/canal. S-au dus, n-au mai revenit…,” incheie primarul Moldovan.
Autoritatea locala a pornit alte proiecte – o sala de sport, modernizari de institutii – insa marea problema a zonei agroturistice Vadu Izei ramane infrastructura – canalizarea si reteaua de apa potabila.
Sursa: Alexandru Ruja