Domnule General Nicolae Ciucă, ce ziceți de un astfel de line-up la Guvern: La Economie, directorul general din top 3 cei mai mari angajatori, La Finanțe, directorul financiar, la Munca, directorul de resurse umane.
La Agricultură, șeful din top 3 cele mai mari ferme agricole sau zootehnice. La Sănătate, seful din top 3 cele mai mari spitale publice sau rețele private. Și așa mai departe, pentru portofoliile care vor avea de luptat cu crizele din economie și sănătate. Lăsați la o parte politicienii cu ego-uri supradimensionate și candidații pe care aceștia vi-i propun. Gândiți-vă vă rog o clipă la o astfel de soluție – veți rezolva dintr-un mutare o sumedenie de probleme.
Prima desigur, specialiștii care s-ar califica pentru line-up-ul de mai sus sunt supracalificați, ar știi ce să facă chiar de la început.
O alta veste buna este că nu se vor duce să guverneze pentru căpătuială, sunt deja oameni realizați, și nu își vor angaja rudele și pilele, pentru că au învățat că daca vrei să faci performanță ai nevoie în echipa de cei mai buni oameni.
Și nu în ultimul rând, dacă văd că nu sunt lăsați să livreze cele asumate în planul de guvernare nu vor ezita să își dea demisiile, în loc să ardă gazul de pomană, să ia salariu de bugetar sau să se dezvinovățească la televizor că nu e din vina lor ce s-a întâmplat…. Altă cultură, altă educație.
O astfel de mutare nu urmărește „privatizarea” guvernării, ci aducerea în Guvern a unor specialiști care creează în organizațiile pe care le conduc valoare adăugată, care lipsește în leadership-ul României. După ineficiența sau eșecul lamentabil a sute de miniștri numiți politic în ministere cheie, probabil ar trebui consfințit prin Constituție că doar specialiști care au condus minim 5 ani o organizație de cel puțin 500 de oameni să poată fi numiți pe post de ministru, secretar de stat sau director în Guvern.
Pentru ministru ștacheta probabil trebuie ridicata mai sus, organizații de 1000-2000 de oameni, diverse și complexe. Este un clișeu, din păcate neînțeles de clasa politica care vrea să conducă Romania, că un lider, indiferent că este militar sau civil, nu poate conduce daca nu cunoaște nevoile oamenilor din subordine; pur și simplu pierde legătură cu lumea reală.
Domnule General, sunt foarte mulți români, fără culoare și interese politice, care s-au saturat să fie văzuți ultimii nu numai din UE, ci și din clasamentele internaționale. Sunt din nou din ce în ce mai mulți romani care se pregătesc să își trimită copii în străinătate pentru că nu mai au încredere în cei care ratează program după program de guvernare.
Suntem obosiți să facem știri pe CNN, Deutsche Welle și Al Jazzera, și lumea să se uite în jos la noi. Sunt din ce în ce mai mulți romani care își spun că un pic de militarizare a României poate fi de folos – pentru că s-a dovedit de folos în pandemie, în administrarea vaccinării și în scoaterea unor spitale din crizele de management.
„Armata este ultima carte pe care o joaca o Națiune” este un adevăr rostit odată în război, chiar dacă de un general controversat. Dar daca nu aduceți lângă Primul Ministru un line-up în zona economică care să profesionalizeze guvernarea, mă tem că speranțele noastre se vor prăpădi împreună cu guvernul pe care îl veți conduce. (Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj)