Copiii cuminti il asteapta in noaptea de 5 spre 6 decembrie pe Mos Nicolae. Conform legendei, acesta vine noaptea pe un cal alb si aseaza pe furis cadourile in ghetele copiilor, fara sa se arate vreodata in fata oamenilor. Noi, ziaristii de la eMaramures.ro, ne-am gandit sa facem, dupa posibilitati, un cadou special tuturor cititorilor nostri fie ca sunt din Baia Mare, Sighet, Baiut, Ulmeni, Borsa sau Arinis sau chiar si mai departe, in Roma, Milano, Barcelona, Londra, Montreal, Toronto sau din orice alt coltisor al lumii.
Asadar, pentru toti cititorii nostri am pregatit o poveste, pentru ca darul nostru este in cuvinte si imagini. Este un cadou pe care noi l-am pregatit atent cu gandul la cei care ne sunt aproape in fieare zi si pe care il oferim din tot sufletul. Povestea este un reportaj aparte despre cautatorii celor mai frumosi brazi de Craciun. E o incercare a noastra de a va face sa uitati pentru cateva minute de griji si de a va aduce aminte ca sarbatorile de iarna nu inseamna doar stresul cumparaturilor, ci si un moment in care putem sa ne gandim la toate cele bune pe care le avem.
Cei mai frumosi brazi pentru sarbatori au o poveste cu totul deosebita. Povestea celor mai frumosi brazi de Craciun – cu lumanari si conuri – incepe la Baiut, o comuna maramureseana in care iarna vine repede si pleaca tarziu, in care oamenii nu se pot lauda cu bani multi, ci doar cu peisaje mirifice
Putini stiu ca pentru fiecare brad de lux cineva isi risca viata, catarandu-se la zeci de metri inaltime pentru a-i taia. Este vorba despre oameni cu sange de gheata si ambitie de fier, numiti cautatori de brazi. Acest mestesug poate fi intalnit in localitatea Baiut, unde oamenii se urca liber, pe proprie raspundere, in cei mai inalti copaci. De cele mai multe ori o fac pe bani marunti…
In final, pentru cei care ar putea sa creada ca acesti cautatori de brazi ar comite o ”crima ecologica”, ar fi de precizat ca taierea varfurilor de brazi se face doar in parchete aprobate, care urmeaza sa intre in exploatare silvica. Daca nu ar fi recoltate ca ”brazi de Craciun”, varfurile s-ar arunca impreuna cu ramurisul.
Sursa: eMaramures.ro