Vezi VIDEO
Nuielusele de Mos Nicolae au impanzit principalele zone din municipiul Baia Mare. Pretul lor a ramas acelasi din anii trecuti, numai ca vanzatorii se plang ca nu prea sunt cumparatori. Conform traditiei, de Sfantul Nicolae, sarbatorit in 6 decembrie, copiii, dar si adultii obisnuiesc sa primeasca daruri in ghetutele asezate langa geam sau langa usa. Langa cadouri se regasesc, uneori, si nuieluse pentru copiii care n-au fost prea cuminti, obicei pastrat in amintirea momentului in care Sfantul Nicolae i-a dat o palma lui Arie, in cadrul sinodului de la Niceea, pentru ca acesta a indraznit sa conteste ca Iisus Hristos ar fi Fiul Lui Dumnezeu.
In noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfantul Nicolae trece pe la copiii cuminti. Obiceiul darurilor oferite de Mos Nicolae se pastreaza din cele mai vechi timpuri si e menit sa aminteasca de Sfantul Nicolae, cel atat de darnic cu oamenii si care a savarsit in timpul vietii sale numeroase minuni.
“Sfantul Nicolae a trait in secolul IV dupa Hristos. El a fost un om foarte marinimos, si a impartit intreaga avere si mai ales a dat-o celor aflati in nevoi. De aceea, a si fost ales ocrotitorul copiilor, pentru ca a salvat trei copii de la moarte, chiar i-a inviat dupa ce hangiul i-a omorat pentru a le lua banii. Este si ocrotirorul fetelor fara zestre pentru ca a salvat trei fete de la prostitutie. Tatal, aflat in anaghie le impingea spre asa ceva, ori el le-a dat bani de zestre pentru a se putea casatori”, a spus etnograful Janeta Ciocan.
Pe langa daruri, in cizmulite se aseaza si nuieluse, in amintirea momentului in care Sfantul Nicolae i-a dat o palma lui Arie in cadrul sinodului de la Niceea, pentru ca acesta ar fi indraznit sa conteste divinitatea lui Iisus Hristos.
“Intr-o disputa pe care a avut-o cu Arie legata de divinitatea lui Iisus Hristos, de spaima ca Biserica s-ar putea rup,e i-a dat o palma lui Arie. De aceea, in cadourile noastre vom gasi si nuielusa care sa ne pedeapseasca pentru relele pe care eventual le-am facut”, a adaugat Janeta Ciocan
In municipiul Baia Mare, deja au aparut nuielusele, insa vanzatorii se plang ca nu prea au clienti, desi au mentinut preturile din anii trecuti.
“E acelasi pret ca acum 2-3 ani. Doi, trei lei, acelasi pret, foarte slab merge vanzarea, acuma speram, poate mai tarziu, poate maine. Locuim in Negresti Oas, n-avem ce face, nevoile ne imping peste tot”, a relatat una dintre comerciante.
Conform traditiei, e bine sa asezam nuiaua in apa si, in functie de cat de frumos va inflori, stim daca sfantul a pus o vorba buna pentru noi la Dumnezeu ca sa ne ierte pacatele din acest an.
Sursa: Camelia Tocaci