Vezi VIDEO
Cainii vagabonzi scapa, pentru moment, de eutanasiere. Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat ca mult-controversata lege care permitea eliminarea maidanezilor nu poate fi pusa in aplicare. Potrivit membrilor acestui for, actul normativ votat de catre parlamentari la finalul lui 2011 este neconstituional, ceea ce inseamna ca se va putea apela la eutanasie doar in cazul animalelor bolnave.
Decizia curtii va presupune o reorganizare la nivelul Primariei Baia Mare, deoarece autoritatile sunt obligate sa rezerve fonduri la buget pentru a asigura serviciile de sterilizare, tratament si ingrijire a canii comunitari. Oficialii institutiei spun ca, lunar, costurile necesare pentru derularea acestei activitati, si inclusiv pentru plata personalului agrenat, se ridica la aproximativ 5.000 de lei pentru un numar de 30 de maidanezi.
“Numai tranchilizantul, respectiv seringa, este 20 de lei, iar costurile privind hrana sunt de 1,5 lei pentru un caine mare. De exemplu, acum avem 36 de animale in adapost, iar, conform calculelor, capturarea unui exemplar costa circa 85 de lei. Aceesi taxa e prevazuta si pentru adoptie. Pe langa ingrijirea animalelor, mai avem salariile a trei oameni, o masina, curent, gaz si intretinerea adaposturilor”, a explicat administratorul Gradinii Zoologice, Adin Miclaus.
Reprezentantii Serviciului Public de Ambient Urban (SPAU) admit ca se inregistreaza costuri destul de mari pentru cainii comunitari, insa arata ca, de cele mai multe ori, populatia se face responsabila de numarul mare de caini comunitari care sunt lasati pe strazi si care se inmultesc.
“Capacitatea adapostului nostru este de 80 de locuri. In municipiu sunt circa 2.000-2.500 de caini. Din pacate, problema nu se rezolva, deoarece cainii de pe strada provin din gospodariile persoanelor fizice. Prea putini se inmultesc liberi pe strada. Atata vreme cat populatia nu e consitenta ca puii ajung pe strada si ca devin vagabonzi, numarul este foarte greu de limitat”, a subliniat directorul Eleonora Ghete.
Potrivit procedurilor standard, cainii sunt luati de pe strazi atat la sesizarile cetatenilor, cat si ca urmare a actiunilor organizate de catre angajatii din cadrul Serviciului de Ecarisaj. Odata prinsi, cainii sunt sunt deparazitati, castrati si reteritorializati.
Sursa: Anca Popescu