Vezi VIDEO
Bibliotecari din unitatile de invatamant din zona Baia Mare, dar si de peste deal, s-au intalnit astazi, 29 octombrie, la Scoala “Dr. Victor Babes”, in cadrul unei zile metodice. Printre temele abordate s-a numarat si problema dezinteresului fata de lectura in randul scolarilor, care prefera sa isi piarda timpul liber in fata calculatorului si a televizorului in detrimentul cartilor. Bibliotecarii si-au dat seama ca nu sunt suficiente doar proiecte in powerpoint, ci e necesar sa se ia masuri concrete pentru a-i atrage pe elevi in lumea cartilor.
Lipsa lecturii in randul scolarilor a fost una dintre problemele ridicate astazi, 29 octombrie, de Ziua Metodica a Bibliotecarilor. Profesorii documentaristi si bibliotecarii au incercat sa gaseasca solutii pentru ca elevii sa inteleaga ca trebuie sa aiba o limita in utilizarea calculatorului, lecturarea unei carti fiind o alternativa benefica in acest sens. Directorul Casei Corpului Didactic, Gelu Todorut, a relatat rezultatele unei sedinte cu parintii unde s-a dezbatut aceasta tema, la care a luat parte si un psiholog.
“Concluzia noastra, a tuturor celor care am participat a fost aceea ca trebuie sa le oferim alternative la statul pe calculator. Doamna invatatoare ii intalnea pe copiii de clasa a IV-a, deci de 10-11 ani dupa ora 22, pe Messenger”, a mentionat Gelu Todorut, directorul Casei Corpului Didactic.
Utilizarea in exces a calculatorului si vizionarea televizorului prea multe ore pe zi nu fac altceva decat sa altereze dezvoltarea normala a copilului, ale carui modele de viata devin pana la urma personaje din filme SF sau desene animate. Psihologii au atras atentia ca, la varsta lor, copiii nu stiu sa discearna binele de rau.
“Le-am dat ca tema sa deseneze personajul preferat din desene, carti sau de unde vor ei. Si rezultatul a fost dezastruos. Majoritatea au desenat monstri si personaje cu chipuri oribile”, a explicat Denisa Garda Buzila, bibliotecara la Scoala “George Cosbuc”.
Un proiect cu tema similara a fost derulat la Scoala “Dr. Victor Babes” din Baia Mare, in urma cu un an. Copii, parinti si dascali au participat la o intalnire comuna, prin care s-a dorit incercarea eliminarii folosirii in exces a calculatorului printre tineri.
“Depinde si de copii. Noi am facut ceea ce am putut, actiunea noastra a fost bine gandita. Daca am reusit, nu stim”, a spus Cristina Andreca, bibliotecara la Scoala “Dr. Victor Babes”.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures propun o alta abordare a problemei. Ei sunt de parere ca, mai intai, ar trebui purtate o serie de discutii preliminare intre parinti si cadre didactice, prin care sa se caute cele mai bune solutii pentru fiecare individ sau clasa in parte, urmand ca abia apoi sa ia parte si elevii la dezbateri.
“Din punctul meu de vedere, la inceput, noi, ca parinti, trebuie sa primim niste solutii de la psihologi, iar apoi sa cautam solutii. Cum reusim noi sa facem acasa, astfel incat sa ii determinam pe copii sa si citeasca, nu doar sa stea la calculator. Ori noi, daca sunt prezenti si copiii, si parintii, la astfel de intalniri, cei din urma s-ar putea simtiti jenati”, a sugerat Valentina Todoran, inspector de limba romana in cadrul ISJ Maramures.
Concluzia bibliotecarilor a fost aceea ca sta in puterea lor sa ii directioneze pe elevi spre carte, astfel ca intalnirile pe care le vor organiza in viitor se vor axa pe aceasta tema.
Sursa: Catalin Tineghe