Vezi VIDEO
Temperaturile destul de crescute din ultimele zile i-au determinat pe baimareni sa se planga de caldura. Cauta racoare si umbra oriunde o pot gasi dar nu se gandesc deloc la muncitorii care trudesc la temperaturi foarte mari, zilnic. Este vorba despre angajatii din brutarii, care sunt nevoiti sa indure temperaturi de peste 30 de grade in fiecare zi pentru ca noi sa avem paine proaspata.
„Intr-o fabrica de paine intoteauna se lucreaza cu temperaturi foarte mari. Avem cuptoarele care degaja foarte multa caldura si vara este un sezon destul de greu. Practic, caldura influenteaza tot procesul tehnologic cat si munca anagajatilor si conditiile de pastrare a produselor, deci este un sezon in care trebuie sa avem o atentie speciala pentru a face fata”, a precizat Adrian Dan Pop, directorul unei frabrici de paine.
„Suntem una dintre brutariile norocoase pentru ca avem o cladire noua, din start este dotata cu un sistem de ventilatie care sa permita tinerea sub control a temperaturii, totusi temperatura e ridicata. Pe perioada verii, in special in zilele mai calduroase avem tot timpul apa rece pentru toti angajatii, ori de cate ori au nevoie”, a mai spus Pop.
Legislatia in securitatea muncii permite, prin Ordonanta de Urgenta nr. 99 din anul 2.000 ca pentru perioadele caniculare, la temperaturi de peste 37 de grade Celsius, angajatorul sa ia anumite masuri de protectie a angajatilor.
„Sa asigure asistenta de prima urgenta prin dotarea cu truse de prima urgente medicale obligatorii, trecerea dupa posibilitati la alte locuri de munca sau reducerea programului de lucru pentru personalul care are contraindicatii medicale la munca in conditii de temperatura ridicata, ventilatie la locul de munca, alternarea perioadelor de munca cu perioadele de pauza si asigurarea apei in volum de 2 sau 4 litri de angajat pe schimb”, spune Dan Sasaran, expert in securite si sanatate in munca.
Angajatii care lucreaza in trei schimburi in brutarii spun ca s-au obisnuit deja cu temperaturile mari dar, totusi, au mici secrete pentru a face fata la caldura.
„Ne descurcam, suntem invatati, de 26 de ani…Nu e chiar asa de placut dar asta e meseria, trebuie sa rezistam. Facem dusuri inainte si dupa schimb si bem apa, normal”, spune Ildiko Pop, angajata unei brutarii din Baia Mare.
„Destul de bine. Nu e chiar asa de cald ca si afara. Bem apa, ne mai racorim, mai facem cate o pauza, e bine”, spune si Catalin Chis.
Desi legea ar permite munca doar pentru perioadele cand temperaturile nu sunt atat de ridicate, brutariile sunt unitati in care se lucreaza „la foc continuu”. Poate data viitoare cand veti dori sa aruncati painea va veti gandi de doua ori cate eforturi fac unii ca ea sa ajunga pe masa dumneavoastra.
Sursa: Ana Pop