În Anul familiei „Amoris laetitia”, meditațiile rugăciunii „Via Crucis” prezintă instantanee din viața de zi cu zi a familiilor cu bucuriile iubirii împărtășite, cu problemele care există uneori între soți, cu grijile legate de copii, cu suferința bolii sau suferința cauzată de pierderea soțului sau a soției.
De asemenea, în meditații se face referire și la războiul din Europa de Est, inclusiv la greutățile vieții migranților în țările în care sunt găzduiți.
Sunt istorii de viață reale, concrete. Pătimirile evocate în Vinerea Sfântă, la Colosseum, sunt cele ale lui Cristos, dar întruchipate în viața de zi cu zi a atâtor familii. Textele au fost scrise de un cuplu tânăr unit în taina căsătoriei de curând (Stațiunea I), de o familie în misiune (Stațiunea a II-a), de un cuplu în vârstă, fără copii (Stațiunea a III-a), de o familie numeroasă (Stațiunea a IV-a), de o familie care are un copil cu handicap (Stațiunea a V-a), de o familie care administrează o casă de tip familial (Stațiunea a VI-a), o familie cu un părinte bolnav (Stațiunea a VII-a), un cuplu de bunici (Stațiunea a VIII-a), o familie adoptivă (Stațiunea a IX-a), o văduvă cu copii (Stațiunea a X-a), o familie cu un fiu consacrat (Stațiunea a XI-a), o familie care a pierdut o fiică (Stațiunea a XII-a), o familie ucraineană și una rusă (Stațiunea a XIII-a) și o familie de migranți (Stațiunea a XIV-a).
Papa Francisc a dorit ca familiile să fie protagonistele celor 14 stațiuni, în anul dedicat lor, în care Biserica marchează cea de-a cincea aniversare a Exortației apostolice „Amoris laetitia”; un an care se va încheia cu cea de-a zecea Întâlnire mondială a familiilor, care va avea loc la Roma, între 22 și 26 iunie. Mărturiile, așezate alături de drumul lui Isus spre Calvar, descriu scene de viață în care multe familii se pot regăsi. În cea mai mare parte, vor fi chiar familiile care au scris meditațiile pentru Calea Sfintei Cruci de la Colosseum, din acest an, cele care vor purta Crucea, în Vinerea Sfântă, la Amfiteatrul Flavian.