Un nou calendar al examenului de bacalaureat de anul viitor a fost prezentat de premierul Emil Boc, care este si ministru interimar al Educatiei. Astfel, la sfarsitul clasei a XII-a, prima proba scrisa la limba si literatura romana va avea loc in 28 iunie 2010, iar cea la limba si literatura materna, in 29 iunie. Doua zile mai tarziu dupa data de 28, in 30 iunie, proba obligatorie a profilului, tot proba scrisa, in functie de profil. La acestea se vor adauga probele de competenta, ce se vor desfasura pe parcursul anului scolar, care vor incepe din februarie. Pana la sfarsitul lunii octombrie 2009, vor fi publicate si primele modele de subiecte.
CALENDAR BACALAUREAT 2010
28 iunie – limba si literatura romana
30 iunie – proba obligatorie a profilului
2 iulie – proba la alegere a profilului si specializarii
4 iulie – afisarea rezultatelor
6-7 iulie – solutionarea contestatiilor
8 iulie – afisarea rezultatelor finale.
Probe orale de evaluare a competentelor
15 -17 februarie – evaluarea competentelor in limba romana
17-19 februarie – evaluarea competentelor pentru comunicare in limba materna
19 – 29 aprilie – evaluarea competentelor digitale
31 mai – 4 iunie – evaluarea competentelor intr-o limba moderna
Evaluarea competentei lingvistice de comunicare orala in limba romana se va solda cu un certificat si va masura competenta de comunicare orala in limba romana, adica se va urmari calitatea gramaticala, calitatea stilistica, nivelul continutului, precum si comportamentul verbal si non-verbal al elevului in actul de comunicare.
In cadrul probei de evaluarea competentelor digitale, un subiect de examen va cuprinde pana la 25-30 de itemi prin care se vor verifica utilizarea computerului si organizarea fisierelor, sisteme de operare, procesoare de texte, procesoare de calcul tabelar, prezentari, baze de date si mijloace moderne de comunicare, respectiv internet.
Subiectele vor fi din materia studiata la Tehnologia informatiei si a comunicatiilor in clasa a IX-a si a X-a, insa acestea nu vor fi de o complexitate extraordinara. Va exista si o simulare in lunile februarie-martie, astfel incat elevii sa stie la ce sa se astepte atunci cand vor sustine proba.
Proba de competenta intr-o limba moderna va urmari, practic, sa indice competentele elevului de intelegere a unui text scris si competenta de exprimare scrisa, concomitent cu acea competenta de exprimare orala intr-o limba de circulatie internationala. Premierul a precizat ca s-a discutat cu ambasadele pentru a se stabili testele in limbi straine recunoscute in plan international, de genul TOEFL-ul, pentru echivalarea lor.
Proba de evaluare se considera trecuta indiferent de calificativul obtinut, insa elevii de clasa a XII-a care nu se prezinta nu se pot inscrie la examenul final de la sfarsitul lunii iunie.
Modelele de subiecte vor fi elaborate pana la data de 30 octombrie si se vor afisa pe site-ul ministerului. De asemenea, vor fi elaborate grile de evaluare si criteriile-cadru pentru acordarea nivelurilor de competenta in comunicarea orala in limba romana. S-a mai precizat ca probele nu vor avea durata de 3 ore, urmand sa fie scurtata perioada de testare.
Premierul Emil Boc a declarat, in calitate de ministru interimar al Educatiei, ca “un adevarat examen centrat pe competente va fi acela care va rezulta la sfarsitul ciclului scolar care va incepe cu 2010-2011, cand noile manuale si programe scolare vor fi in integralitate centrate pe competente, pe alt mod de a invata si nu pe informatii, asa cum este in momentul de fata”.
Cat priveste noul calendar al examenului de bacalaureat din 2010, acesta a spus ca a ales “o formula putin mai aerisita si nu ingramadita a planificarii probelor, atat a celor de la sfarsitul clasei a XII-a, din luna iunie-iulie, cat si a probelor de competenta care se sustin pe parcursul anului scolar”.
Sursa: Ioana Osan