Vezi VIDEO
Gata cu nedreptatile la care sunt supuse cadrele didactice! Sindicalistii din educatie s-au pus de acord: din luna martie incep protestele. Mai intai, vor fi derulate forme mai pasnice – mitinguri si pichetari, la nivel local si national, urmand ca din luna iunie sa fie declansata greva generala. Asta daca guvernantii vor continua sa trateze cu indiferenta solicitarile lor, care nu sunt putine, avand in vedere masurile indreptate impotriva dascalilor.
Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sunt mai siguri ca niciodata. Nu mai exista loc de intelegere pentru Executiv. Pentru ca nesimtirea celor care ne guverneaza pare sa fie fara limite, sindicalistii au decis sa demareze proteste fara precedent, menite sa salveze invatamantul de la dezastrul in care a fost azvarlit de prostul manageriat al guvernului.
Secretarul general al FSLI si presedintele organizatiei maramuresene, Liviu Marian Pop, a precizat faptul ca incepand cu ziua de ieri, 11 martie, a fost initiat un referendum pentru declansarea grevei generale. Acesta va dura pana in 30 aprilie, la nivelul judetului Maramures.
Pop spune ca, in comparatie cu datile precedente, dascalii au fost mai pragmatici si mai hotarati. Astazi, adica in a doua zi de referendum, rezultatele au fost deja trimise dinspre scoli spre SLIMM cu decizia membrilor de sindicat in ceea ce priveste problema ridicata, semn ca rabdarea dascalilor a ajuns la capat.
Pentru perioada 12 martie – 2 aprilie, SLIMM pregateste forme de protest, pichetari, mitinguri, greve de advertisment la nivel local. In perioada 12-30 aprilie, urmeaza pichetari ale sediilor Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si al Guvernului Romaniei.
Pentru intervalul 1-15 mai, FSLI pregateste un miting national, urmand ca intre 15 si 31 mai sa fie organizata o greva de advertisment.
“In paralel, vom recurge la plangeri penale impotriva acelor functionari ai Ministerului care instiga prin fel de fel de adrese la nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile care privesc punerea in plata a unor drepturi prevazute de lege”, a precizat Liviu Marian Pop.
Acesta a mai explicat faptul ca guvernantii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a nu asculta glasul dascalilor, intrucat un conflict de munca izbucnit in urma unui referendum semnat de dascali poate fi stopat tot in urma unui referendum.
“Nu vrem sa afectam elevul sau prescolarul, dar obiectivul nostru este salvarea scolii romanesti si cresterea calitatii in invatamant, intr-o perioada in care nimeni nu sustine sistemul, toata lumea loveste in el”, a spus secretarul general al FSLI.
Liviu Marian Pop a precizat si faptul ca, in cazul in care nimeni nu va da ascultare formelor de protest initiate de catre cadrele didactice, s-ar putea declansa o greva generala in 7 iunie, care s-ar putea solda cu neincheierea situatiei scolare. Ar fi pentru prima oara cand anul scolar ar putea fi inghetat.
Sursa: Catalin Tineghe