Vezi VIDEO
Cursurile de formare profesionala organizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) nu sunt intotdeauna in concordanta cu cerintele de pe piata muncii. Explicatia oficialilor institutiei judetene e una simpla: agentii economici au anumite cereri, insa si somerii au preferintele lor. In plus, in lipsa unui numar suficient de persoane care se inscriu pentru un anumit modul de pregatire profesionala, cursurile nu pot fi organizate.
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures si-a propus pentru acest an sa organizeze 28 de cursuri de formare profesionala in diferite meserii la care se estimeaza o prezenta de circa 700 de participanti. Numarul modulelor de pregatire variaza insa in functie de subventiile primite de la nivel central. Oficialii AJOFM spun ca incearca sa coreleze aceste cursuri de calificare cu solicitarile agentilor economici. Organizarea cursurilor e conditionata insa si de numarul somerilor care se inscriu, deoarece o grupa trebuie sa fie formata din minimum 15 persoane.
„Incercam sa satisfacem ambele parti, atat agentul economic cat si somerul. Vom face cursuri in functie si de preferintele agentilor economici, iar daca se aduna grupa de persoane se va incepe si urmatorul curs. Nu facem diferente in aceasta privinta. Totul depinde daca sunt suficienti someri ca sa putem demara acel curs de formare profesionala pentru ca nu se poate demara cu o grupa de 5, 6 sau 8 persoane. Trebuie sa fie indeplinite anumite criterii pentru a se forma acea grupa”, explica purtatorul de cuvant al AJOFM Maramures, Stefania Donca.
Reprezentantii AJOFM recunosc ca de putine ori cererile agentilor economici coincid cu optiunile somerilor care vor sa se califice intr-o anumite meserie. In timp ce persoanele fara un loc de munca viseaza la o cariera profesionala in relatii publice sau in decoratiuni, pe piata muncii se cauta sudori sau muncitori pregatiti in diferite domenii. Tot pe piata muncii se observa si o alta tendinta. Unii angajatori prefera sa-si pregateasca la locul de munca, salariatul incadrat pe un anumit post.
“Somerii solicita cursuri pentru asistenti relatii publice, florar-decorator, manager formator, mai ales cei cu studii superioare. Somerii barbati solicita cursuri in domeniul constructiilor: lucrator finisor in constructii, amenajari interioare, electricieni, instalatori, vor sa obtina aceste competente pentru a putea profesa sau chiar pentru a-si deschide o activitate pe cont propriu. Agentii economici au preferinte mai ales unde este o penurie in meseriile de sudori. Daca angajatorul organizeaza o specializare in meseria de tamplar, sunt someri care doresc o alta specializare si atunci nu poti sa le ingradesti aceasta preferinta”, afirma Stefania Donca.
In prima luna din an, AJOFM Maramures a derulat patru cursuri de calificare pentru aproximativ 100 de someri. Programele desfasurate au fost in meserii precum: lucrator finisor in constructii, ospatar si lucrator in comert. In luna ianuarie, in evidentele AJOFM Maramures figurau 7.101 someri, din care doar 2.247 beneficiau de indemnizatie. Rata somajului era de 3,40 %, mai mica cu 0,01 puncte procentuale fata de luna decembrie 2014.
Sursa: Camelia Tocaci