Vezi VIDEO
Sase aglomerari urbane din Romania au primit ultimatum din partea Comisiei Europene si risca amenzi daca, pana in luna august, nu pun in aplicare planurile pentru mentinerea calitatii aerului. Din fericire, Baia Mare nu figureaza pe lista neagra a celor avertizati pentru ca autoritatile au aprobat toate formalitatile, iar poluarea cu pulberi in suspensie este tinuta sub control.
Ministrii Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si Mediului, Laszlo Borbely, au convocat astazi, 13 iulie, o videoconferinta cu prefectii pentru a discuta problema calitatii aerului in aglomerarile urbane.
In cazul a sase aglomerari urbane din Romania, Comisia Europeana a respins solicitarea de amanare a termenului pana la care se pot conforma valorilor normale a gradului de poluare.
“In 26 iunie 2010, Comisia a transmis ultima scrisoare in cadrul procedurii de infringement, inainte de prezentarea in fata Curtii de Justitie. Cele sase aglomerari la care nu a fost acceptata solicitarea de exonerare, pentru ca nu s-au indeplinit conditiile, sunt: Braila, Constanta, Galati, si toata zona sud-est, Buzau, Ramnicu Sarat, Tulcea, Focsani, Pitesti, Campulung si Timisoara”, a precizat ministrul Laszlo Borbely.
Din fericire, municipiul Baia Mare nu a intrat in vizorul Comisiei Europene, in pofida faptului ca aici se vorbeste tot mai des de poluarea aerului.
“La nivelul aglomerarii urbane Baia Mare a fost realizat acel program de gestiune a calitatii aerului. S-a obtinut inclusiv hotararea Consiliului Judetean pentru masurile prinse in program. La aceasta data, ne gasim la inventarierea primariilor inscrise in acest program si a lucrarilor pe care administratiile publice locale si le-au prins pentru realizare”, a precizat directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Maramures, Viorel Iancu.
Cauzele poluarii aerului in aglomerarile urbane tin de circulatia autovehiculelor de mare tonaj, lipsa centurilor ocolitoare, incalzirea locuintelor, dar si de activitatea industriala.
Sursa: Calin Dragomir