La propunerea grupului PC, votul a fost deschis, prin ridicare de mana, desi deputata Raluca Turcan a propus vot nominal. La votul pe articole, deputatii PD si cei din PLD au votat impotriva propunerii social-democratilor – 42 de voturi, cele mai multe din cele 11 abtineri au apartinut deputatilor UDMR, iar in favoarea articolului s-au pronuntat 143 de deputati, informeaza Rompres.
Deputatii au adoptat un amendament respins initial de Comisia juridica care prevede ca referendumul nu poate fi organizat in acelasi timp sau cu mai putin de sase luni inainte de alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau cele pentru europarlamentari.
PD a anuntat ca va ataca la Curtea Constitutionala legea de modificare a referendumului, apreciind ca aceasta a fost adoptata "in profund dispret fata de Constitutie". Liderul democratilor, Emil Boc, sustine ca votul din Parlament "nu reprezinta decat un ieftin joc politic, care nu onoreaza Romania".
"Modificarea legii referendumului contravine regulilor fundamentale ale statului de drept, fiind incalcate articolul 81 si articolul 15 alineat 2 din Constitutia Romaniei. Pe de-o parte, acestea mentioneaza foarte clar principiul desemnarii si implicit al revocarii presedintelui Romaniei cu votul majoritatii alegatorilor inscrisi in listele electorale si nu a celor prezenti la vot. Pe de alta parte, legea dispune numai pentru viitor, asa incat nu pot fi schimbate regulile care vizeaza procedurile de numire si de revocare ale presedintelui in timpul mandatului acestuia", a declarat Emil Boc.
UDMR este de acord cu aplicarea principiului simetriei in legea referendumului, dar considera ca nu este momentul potrivit pentru discutarea acestei legi in Parlament. De aceea, a explicat liderul grupului parlamentar al UDMR Marton Arpad, reprezentantii Uniunii s-au abtinut la votul pe articole.
In opinia lui Marton Arpad, votul dat pentru modificarea legii referendumului va avea drept consecinta amanarea in toamna a alegerilor europarlamentare, amanare care, in viziunea sa, nu este benefica pentru cei 35 de europarlamentari, care trebuie sa fie si la Parlamentul European, si la Parlamentul Romaniei.
Din punctul de vedere al PNL, votul dat pentru modificarea legii referendumului a fost un vot de consecventa si de principiu. Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a precizat ca PNL voteaza legi pe baza unor principii si nu pentru sau impotriva unor persoane, chiar daca este vorba de Traian Basescu.
PSD considera ca legea referendumului a fost modificata in mod corect, respectandu-se procedura conform careia a fost ales, in 2004, presedintele Traian Basescu.
"Am modificat legea referendumului in sensul bunului simt, iar daca presedintele refuza sa o promulge va incalca inca o data Constitutia si isi exercita din nou atributiile in mod abuziv. Speram ca presedintele sa promulge legea, pentru ca este o lege corecta, iar el a sustinut ca nu ii este frica de popor", a afirmat vicepresedintele PSD, Victor Ponta.
Conservatorii sunt de parere ca votul din Camera Deputatilor la modificarea legii referendumului prefigureaza votul care va fi dat de parlamentari in privinta suspendarii presedintelui.
"Pe de alta parte, constatam o evidenta clara: ceea ce Partidul Conservator anunta inca de acum un an si s-a si intamplat – faptul ca Partidul Democrat s-a autoizolat pe scena politica romaneasca datorita modului in care intelege sa faca politica si sa se subordoneze Cotroceniului", a sustinut purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca.
PRM considera ca votul pe marginea legii referendumului are, in primul rand, o semnificatie politica si anume ca este pentru prima data, in ultimii doi ani si jumatate, cand PD si "celalalt partid prezidential, PLD" au fost izolate de catre celelalte forte politice.
Camera Deputatilor este forul decizional in cazul acestui proiect de lege, astfel ca noua forma a legii referendumului va merge la promulgare la presedintele Traian Basescu.
Sursa: Ioana Osan